Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ρωσία: Στη φυλακή 13 νεοναζί για 27 ρατσιστικούς φόνους



Δεκατρείς Ρώσοι νεοναζιστές κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο της Μόσχας για 27 ρατσιστικές δολοφονίες που διέπραξαν μεταξύ 2007-8 και βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές ποινές κάθειρξης.


Η απαγγελία της απόφασης στη δίκη των μελών της Εθνικιστικής-Σοσιαλιστικής Ένωσης, μιας οργάνωση που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία, ξεκίνησε από το πρωί.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη οι επτά από τους 13 κατηγορούμενους, που είναι ηλικίας από 21 έως 29 ετών. Με την έναρξη της διαδικασίας οι κατηγορούμενοι άρχισαν να φωνάζουν αντισημιτικά συνθήματα και να προσβάλουν τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη δίκη.

Τα μέτρα ασφαλείας εντός της αίθουσας του δικαστηρίου ήταν δρακόντεια. Πολλοί αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει τα κλουβιά από άθραυστο γυαλί μέσα στα οποία βρίσκονταν οι κατηγορούμενοι ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ερεύνησαν το χώρο για να εντοπίσουν τυχόν εκρηκτικά.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι 13 κατηγορούμενοι οργανώθηκαν μέσω του Ίντερνετ και σκότωναν άτομα "μη σλαβικής εμφάνισης" με σφυριά, μαχαίρια ή μπαστούνια του μπέιζμπολ. Οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία.

Τα θύματα είναι συνήθως Καυκάσιοι και μετανάστες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, αλλά επίσης και Αφρικανοί ή Ασιάτες. Η γενική εισαγγελία υποστηρίζει ότι τα εγκλήματα ρατσιστικού χαρακτήρα αυξήθηκαν κατά 20% το 2010 σε σχέση με το 2009.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου