Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στη Χρυσή Αυγή

Αργά, αλλά σταθερά φαίνεται ότι η κοινωνία ξυπνάει και απορρίπτει το «τέρας» του νεοναζισμού, όπως αποκαλύπτουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Η δολοφονία του Π. Φύσσα και τα ντοκουμέντα με τα στρατιωτικά γυμνάσια και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς σε κατασκηνώσεις τύπου Νέδα, που αποκάλυψαν το εγκληματικό πρόσωπο της οργάνωσης, προκάλεσαν τη στροφή των πολιτών απέναντι στη Χρυσή Αυγή

Η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από στέλεχος της Χρυσής Αυγής τον περασμένο Σεπτέμβριο φαίνεται ότι διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην πεποίθηση των πολιτών που υποστηρίζουν σε ποσοστό 62,4% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO, ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, ενώ σε έρευνα της Μetron Analysis για το «Εθνος της Κυριακής» τον περασμένο Νοέμβριο το 70% χαρακτήρισε τη δολοφονία Φύσσα «αποκορύφωμα μιας διαρκούς εγκληματικής δραστηριότητας».

Από «μόδα» η Χρυσή Αυγή μετά τον εγκλεισμό της ηγετικής ομάδας του κόμματος στις φυλακές άρχισε να δημιουργεί απέχθεια σε κοινωνικά στρώματα που έχουν χτυπηθεί από την κρίση και είχαν βρεθεί κοντά στο ακροδεξιό κόμμα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα.

Από τις αρχές του 2013, που οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις κατέγραφαν μία αδιαφορία και ανοχή στη δράση της Χρυσής Αυγής, μέσα στην προηγούμενη χρονιά καταγράφηκε μία στροφή που δείχνει ότι όλο και μεγαλύτερα τμήματα πολιτών απομακρύνονται από την ακροδεξιά οργάνωση, ενώ στελέχη της έχουν αρχίσει να παίρνουν αποστάσεις από τον στενό πυρήνα του κόμματος.



Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη που απομακρύνονται από τη Χρυσή Αυγή δέχονται απειλές από στελέχη του κόμματος για τη στάση τους.

Χαρακτηριστικά η έρευνα της GPO καταγράφει ότι τα ποσοστά της στην πρόθεση ψήφου έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 7,2%, ενώ έναν χρόνο πριν ήταν στο 10% και τον Νοέμβριο του 2012 στο 10,3%.

Στοιχεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρυσή Αυγή -σύμφωνα με την έρευνα της GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του MEGA- υποστηρίζεται από άνδρες νεαρής ηλικίας και χαμηλού εισοδήματος, που αυτοπροσδιορίζονται είτε ως κεντροαριστεροί είτε ως κεντρώοι, σε ποσοστά 38,3% και 35% αντίστοιχα. Το 63% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής είναι χαμηλού εισοδήματος και το 67% είναι άνδρες και ως προς την ηλικία τους το 43% είναι από 25 έως 39 ετών, το 24% από 40 έως 50 ετών και το 15% από 55 έως 64 ετών, καταγράφοντας επιρροή σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

Η απαξίωση, όμως, της Χρυσής Αυγής καταγράφεται πλέον στις γειτονιές και στους δήμους ανά την επικράτεια, αφού η οργάνωση δυσκολεύεται να ενεργοποιήσει υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές.

Η κατακραυγή των πολιτών για τη δράση της οργάνωσης έχει αφυπνίσει τις τοπικές κοινωνίες και, όπως καταγράφουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, το τελευταίο εξάμηνο η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τη Χρυσή Αυγή, η οποία προσπαθεί να κάνει λίφτινγκ στο εγκληματικό προφίλ που αποκαλύπτεται από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, της Εθνικής Αυγής, χωρίς όμως επιτυχία.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΗΛ. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ - Εμφυλιος με την ηγεσία

Η πρωτοβουλία του Ηλία Κασιδιάρη να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, η Εθνική Αυγή, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας άλλος πολιτικός φορέας σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου, έχει προκαλέσει την αντίδραση της ηγεσίας του κόμματος. Ενας «εμφύλιος πόλεμος» μαίνεται στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής, αφού η «έγκλειστη» ηγεσία δεν εγκρίνει τις ηγετικές βλέψεις του Ηλία Κασιδιάρη που ενεργοποίησε τη νέα γενιά στελεχών για τη δημιουργία του νέου κόμματος. Ομως η συγκρότηση κόμματος όπως και η σύνθεση των δημοτικών συνδυασμών που επιδιώκει να διαμορφώσει η Χρυσή Αυγή, εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, αντιμετωπίζουν την άρνηση των πολιτών να συμμετάσχουν κάτω από την πίεση των τοπικών κοινωνιών που φαίνεται να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που ενέχει για τη δημοκρατία η εγκληματική δράση της οργάνωσης. Τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις για τους συνδυασμούς της Χρυσής Αυγής τόσο στον δήμο της Αθήνας όσο και στην Περιφέρεια Αττικής απέχουν κατά πολύ από τις εκτιμήσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής αλλά και από τα ποσοστά που λάμβαναν σε μετρήσεις πριν από έναν χρόνο, αποδεικνύοντας ότι οι πολίτες αρχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στη νεοναζιστική οργάνωση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου