Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Νοικοκυραίοι και Νοικοκύρηδες.

Δύο ίδιες λέξεις, σχεδόν ομόηχες, με διαφορετική χρήση και σίγουρα με διαφορετική έννοια. Η λέξη «νοικοκύρηδες» περιγράφει την προκοπή ενός ανθρώπου, την αξιοσύνη του, τον κόπο και τα αγαθά που κέρδισε και διατήρησε από την δουλειά του. Την ικανότητα και την ιδιότητα που έχει να είναι τακτικός, προσεκτικός, συνετός. Η λέξη «Νοικοκυραίοι», περιγράφει αυτό που εννοούν οι πολιτικοί όταν αναφέρονται σε αυτούς.

Αφορμή για τον διαχωρισμό αυτόν αποτέλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη του στον Ν. Χατζηνικολάου, περί νοικοκυραίων, λέγοντας χαρακτηριστικά, «είμαστε και εμείς νοικοκυραίοι», βάζοντας ένα ακόμη τουβλάκι στο συντηρητικό προφίλ που χτίζουν μεθοδικά εκεί στον Σύριζα, για το νέο μεγάλο κόμμα… της κεντροαριστεράς, το οποίο και αυτό θα σώσει τον τόπο!

Οι νοικοκυραίοι, είναι η κατάντια του τόπου. Είναι αυτοί που μας έφεραν εδώ. (μεταξύ άλλων). Είναι αυτή η φάρα, που ψήφιζε αυτόν που τους έταζε τα περισσότερα. Είναι οι αρπακολλατζήδες, ελληναράδες, ασπόνδυλα, λαμόγια, που ξεπουλιόντουσαν με εκπληκτική ευκολία, σε όποιον έδινε τα περισσότερα. Είναι ο φιλήσυχος εαυτούλης του καθενός, είναι ο ασπόνδυλος γλείφτης, ο συμφεροντολόγος μικροαστός, ο επαγγελματίας βολεμένος. Ο ακαλλιέργητος, αστοιχείωτος, αμόρφωτος έλληνας, που επιλέγει με κριτήριο το προσωπικό όφελος και μόνο, αδιαφορώντας για το σύνολο. Νοικοκυραίοι είναι αυτοί που δεν επιβεβαίωσαν ποτέ την ερμηνεία της λέξης.

Μια σάπια κατηγορία συμπολιτών μας, σύμμαχοι του πιο βρώμικου μέρους του πολιτικού συστήματος, στυλοβάτης της λογικής της αρπακόλλα και του «δε βαριέσαι». Αυτοί που επί δεκαετίες στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη «νοικοκυραίοι», χρησιμοποιείται μόνο από πολιτικούς, των δύο αυτών κομμάτων. Εσχάτως χρησιμοποιήθηκε και από τον πρόεδρο του Σύριζα, όχι τυχαία…

Η χώρα, η ελληνική κοινωνία, δεν θέλει νοικοκυραίους. Και κυρίως δεν θέλει φορείς που γλείφουν αυτούς τους νοικοκυραίους. Δεν θέλει πολιτικούς σχηματισμούς που χαϊδεύουν τα αυτιά των νοικοκυραίων, ή «παίζουν» με τα ταπεινά ένστικτά τους. Η χώρα, ίσως να θέλει νοικοκύρηδες, στο σπίτι και στο μυαλό, (μεταξύ άλλων και ύστερα από πολλές διαδικασίες). Δεν είναι δυνατόν μετά από τρία χρόνια μνημονίων, οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ισοπέδωσης, η «υποψήφια κυβερνώσα αριστερά», παίζοντας στο ακροδεξιό ταμπλό, να λανσάρει παρωχημένες εικόνες και έννοιες. Αν μη τι άλλο ας το κάνει με πιο μοντέρνο τρόπο.

Η ελληνική κοινωνία, τον μόνο που δεν χρειάζεται τώρα, είναι οτιδήποτε έχει να κάνει, με τάξη και τακτοποίηση. Δεν μπορεί να προχωρήσει αν απλώς τακτοποιήσει τα ανοιχτά θέματά της. Αυτό που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά είναι το ακριβώς αντίθετο. Αταξία.

Με σκοπό, στόχο και βασικό σύνθημα, « όχι άλλους νοικοκυραίους».

Και μαζί με αυτό, τα κλασικά. Όχι άλλη νομιμότητα του Δένδια, όχι άλλη ησυχία, όχι άλλη υπομονή. Όχι άλλες αναβολές.

 Θύμιος Κ.

1 σχόλιο:

 1. Μου φάνηκε σχετικό και το βάζω.Ενδιαφέρον κείμενο για τον σύριζα και την ολοένα μεγαλύτερη κατρακύλα του στον φασισμό.Αν θες βάλτο και ξεχωριστά.

  Τι λέει ο σύριζα για τον ελληνικό επεκτατισμό στην Μακεδονία και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού;

  Ως γνωστόν ο ελληνικός επεκτατισμός θέλει να καταπιεί τα επόμενα χρόνια το κράτος της Μακεδονίας, για αυτό και δεν του αναγνωρίζει ούτε το στοιχειώες δικαίωμα του να μπορεί να θέσει το ίδιο στον εαυτό του το όνομα που θέλει.Για αυτό επιτίθεται στο στοιχειώες δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.Ένα μικρό κράτος 2 εκκατομυρίων με εσωτερικά προβλήματα απέναντι στην Αμερική των βαλκανίων.την Ελλάδα.  τι λέει ο Σύριζα για αυτό και τι θα κάνει;  ''σε μια περίοδο κατά την οποία ασκούνται ποικίλες πιέσεις και από πολλές πλευρές προς την Αθήνα προκειμένου να κλείσει άρον- άρον και όπως- όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θυμίζει ότι η μόνη αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο ΟΗΕ πρέπει να είναι εκείνη της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις''  ''απομάκρυνση από εθνικιστικές και αλυτρωτικές προσεγγίσεις ηγετικών κύκλων των γειτόνων μας, οι οποίες δημιουργούν τεχνητά προσκόμματα σε μια λύση που σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο''  Ρένα Δούρου  Αλυτρωτικές προσσεγίσεις λοιπόν, σύμφωνα με τον Σύριζα και την κυρία κυρία Δούρου δεν έχει το κράτος που δεν επιτρέπει σε ένα άλλο να αυτοονοματιστεί, αλλά ο κυνηγημένος και ο διωκόμενος της περίπτωσης.Αυτός είναι ο διεθνισμός και η αλληλεγγύη των λαών που θέλει να μας φέρει ο Σύριζα.Ελληνικός επεκτατισμός και κτηνώδης εθνικισμός μόνο που θα έχει την κόκκινη σημαία να προπορεύεται μπροστά.

  Άλλωστε σε συνέντευξη του Γλέζου στους ΚΟΕτζήδες, αυτός είχε πει:  ''Έπρεπε από την αρχή να αποδεχτούμε την ονομασία Σλαβομακεδονία. Η λέξη δείχνει μια εθνότητα των Σλάβων που βρίσκεται στη Μακεδονία. Θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε και το Μακεδονία των Σκοπίων. Την περιοχή παλιά την ονόμαζαν Βαρντάρσκα, δηλαδή η χώρα του Βαρδάρη. Η ουσία είναι ότι με τον σλαβομακεδονίτικο λαό δεν μας χωρίζει τίποτε. Αλλά ως αριστεροί, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πρόκειται για ένα προτεκτοράτο των Αμερικανών.''  Ως αριστεροί δεν μπορούν να ξεχάσουν πως πρόκειται για προτεκτοράτο των Αμερικάνων.Μπορούν όμως να ξεχάσουν πως το ίδιο το ελληνικό κράτος γεννήθηκε πριν 150 χρόνια από τις μεγάλες δυνάμεις τις εποχής, και σήμερα συντηρεί βάσεις στην σούδα και όχι μόνο, στέλνει φρεγάτες στο Ιρακ και μισθοφόρους στο Αφγανιστάν.Ούτως ή άλλως και έτσι να μην ήταν, πως ορίζονται για τους κύριους του σύριζα τα προτεκτοράτα;'Προτεκτοράτο', 'δεν θα τους αφήσουμε να ονομαστούν όπως θέλουν γιατί είναι αλυτρωτιστές' και δίπλα σε όλα αυτά γράφτε την λέξη διεθνισμός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή