Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013
Ομολογούν βία κατά των μεταναστών και φλερτ με Χρυσή Αυγή
Μαρτυρίες-σοκ αστυνομικών, στο πλαίσιο συνεντεύξεων για πανεπιστημιακή εργασία, σχετικά με «διακρίσεις σε βάρος ατόμων και κοινωνικών ομάδων»
Το γνωρίζαμε όλοι, ή τουλάχιστον το υποπτευόμασταν. Πολλά έχουν γραφεί για την εκλεκτική συγγένεια μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο για πρώτη φορά υπάρχει παραδοχή και ομολογία αστυνομικών οργάνων, μέσω της οποίας αποκαλύπτεται ότι οι ναζιστικές θέσεις της είναι ο προσφιλής ιδεολογικός προσανατολισμός των οργάνων της τάξης. Μάλιστα, στις ίδιες συνεντεύξεις παραδέχονται σοβαρές διακρίσεις στη συμπεριφορά και την αντιμετώπισή τους απέναντι σε μετανάστες και γενικότερα στο ξένο στοιχείο, η οποία, όπως εξηγούν, φτάνει ώς και τη σκληρή βία.
Η «Κ.Ε.» φέρνει στο φως τρεις μαρτυρίες-συνεντεύξεις αστυνομικών, που ελήφθησαν στο πλαίσιο εργασίας του τμήματος Κοινωνιολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, με διδάσκοντα τον καθηγητή στον Τομέα Εγκληματολογίας, Αντώνη Δ. Μαγγανά.
Ο ίδιος θα μας πει ότι «πρόκειται για αποσπάσματα συνεντεύξεων που πήρε μια φοιτήτριά μου, εκπονώντας την εργασία της στο θέμα, "αν η δράση των αστυνομικών είναι ίση προς όλους ή γίνονται διακρίσεις σε βάρος ορισμένων ατόμων ή κοινωνικών ομάδων". Ασφαλώς, προς το παρόν αποτελεί μια ατομική προσπάθεια και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για δομημένη έρευνα που αντικατοπτρίζει όλο το φάσμα των αστυνομικών. Απλά οι θέσεις που εκφράζονται από τους συγκεκριμένους αστυνομικούς "κέντρισαν" το ενδιαφέρον μου και πιστεύω ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω προβληματισμό».
Οι συνεντεύξεις
Ο ηλικίας 34 ετών αστυνομικός, όταν ερωτάται αν διαχωρίζει τους πολίτες στο πλαίσιο της εργασίας του σε σχέση με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, απαντάει: «Οσον αφορά τις πολιτικές πεποιθήσεις, εγώ πάλι δεν χρησιμοποιώ κάποια διαφορετική τακτική. Δεν υπάρχει όμως αστυνομικός που να είναι κατά της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν βέβαια στο σώμα και άτομα που υποστηρίζουν την Αριστερά, αλλά δεν εκδηλώνονται».
Για το πώς συμπεριφέρονται στους αλλοδαπούς εξηγεί: «Γενικότερα νομίζω ότι υπάρχει κατά 99,9% "ευαισθησία" προς τους λαθρομετανάστες, ιδιαίτερα με τους Αλβανούς. Δείχνουμε περισσότερη αυστηρότητα και σε αρκετές περιπτώσεις φερόμαστε βίαια. Το 1991 υπήρξε ένα μεταναστευτικό κύμα από την Αλβανία, όπου όποιο εγκληματικό στοιχείο υπήρχε εκεί μετανάστευσε στη χώρα μας. Επίσης κατά βάση κάποιοι Γεωργιανοί, Ρωσοπόντιοι, Αλγερινοί, Μαροκινοί στο κέντρο της Αθήνας δεν δουλεύουν και βγάζουν λεφτά μόνο μέσω των ναρκωτικών, του εμπορίου λευκής σαρκός και γενικά ασχολούνται με δουλειές της "νύχτας". Μου είναι λοιπόν αδύνατο να συμπεριφερθώ σε αυτούς τους ανθρώπους με τον καλύτερο τρόπο. Νιώθω ότι οδηγούν τη χώρα μου στην κατάρρευση».
Αλλος αστυνομικός, 42χρονος, εξηγεί την καλή σχέση κυβέρνησης-ΕΛ.ΑΣ. και τη διαχρονικά προβληματική σχέση με την Αριστερά: «Υπάρχει γενικότερα μια τάση προς την κυβέρνηση που ανέκαθεν μας στήριζε. Οπως δεν μας σέβονται τα άτομα της αριστερής παράταξης και δεν μας υπολογίζουν, έτσι κι εμείς συμπεριφερόμαστε ανάλογα».
Και αποκαλύπτει πώς συμπεριφέρονται στον πιο αδύναμο κρίκο της κοινωνίας: «Πιστεύω ότι οι αλλοδαποί αποτελούν πληγή για τη χώρα μας. Ζουν σε βάρος μας και θεωρώ ότι είναι ένας λόγος της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό και η συμπεριφορά μας είναι πιο αυστηρή έως και βίαιη».
20χρονη αστυνομικός
«Γενικά υπάρχει άλλη μεταχείριση σε μαύρους, σε Βούλγαρους, Αλβανούς και άλλη σε Ελληνες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η συμπεριφορά των κρατουμένων, η προθυμία τους να συνεργαστούν, όπου και εμείς τους παρέχουμε με τη σειρά μας ό,τι θέλουν, στο μέτρο που δικαιούνται. Γενικά όμως τα νέα παιδιά δεν χρησιμοποιούν βία. Η βία είναι κυρίως τακτική παλαιών αστυνομικών χωρίς μόρφωση. Θεωρώ όμως ωστόσο ότι πολλοί ξένοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και το δείχνουν με τη συμπεριφορά τους», εξηγεί στον ίδιο τόνο και η 20χρονη αστυνομικός, η οποία δέχτηκε να συμμετάσχει στην έρευνα.
Για τη Χρυσή Αυγή, εξηγεί ότι είναι αρκούντως δημοφιλής στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ: «Οσον αφορά τις πολιτικές πεποιθήσεις, για τη Χρυσή Αυγή, παραδείγματος χάρη, πολλοί συμμερίζονται τις απόψεις της όπως και ο απλός κόσμος. Ομως ο νόμος απαγορεύει ρητά στους αστυνομικούς να ασχολούνται με πολιτικές εκδηλώσεις και να διατυπώνουν τις πολιτικές πεποιθήσεις τους».
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου