Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Χρυσή Αυγή στη... Χωροφυλακή


Σημαίες και πανό με το έμβλημα του κόμματος δεσπόζουν στην πρόσοψη του πενταώροφου κτηρίου στη λεωφόρο Μεσογείων, απέναντι από την παλιά Σχολή Χωροφυλακής, ενώ στην είσοδο «φουσκωτοί» και «Μερτσέντες». Αλλο ένα «υποκατάστημα» στην «αλυσίδα» της Χρυσής Αυγής.

«Φουσκωτοί» και αστραφτερές «Μερτσέντες» αράζουν στη λεωφόρο Μεσογείων, απέναντι από την παλιά Σχολή Χωροφυλακής. Σημαίες με την (παραμορφωμένη) σβάστικα κυματίζουν στην πρόσοψη του γκρίζου πενταώροφου κτηρίου. Τοποθετήθηκαν σχεδόν παντού μπρούντζινες πόρτες με στεφάνια και μαιάνδρους. Η μεγάλη ταμπέλα που κρέμασαν, προσδιορίζει ότι στον αριθμό 131 θα στεγαστεί η έδρα της Χρυσής Αυγής.

Τα νέα γραφεία βρίσκονται πολύ κοντά στο υπ. Δικαιοσύνης και τον σταθμό του Μετρό στην Κατεχάκη.

Μέλη της Χρυσής Αυγής, μέσω του Διαδικτύου προβάλλουν την καφετέρια στον ισόγειο χώρο, που θα σερβίρει ελληνικά προϊόντα μόνο σε Ελληνες. Στον χώρο διαμορφώνονται επίσης γυμναστήρια (και πολεμικών τεχνών). Για τις κομματικές διαδικασίες θα χρησιμοποιηθούν οι μεγάλες αίθουσες των τελευταίων ορόφων.

Τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής είχαν μεταφερθεί παλαιότερα από την οδό Σωκράτους στο σταθμό Λαρίσης, μια συνοικία γεμάτη μετανάστες. Τώρα... αναβαθμίζονται!

«Ξοδεύουν πολλά λεφτά»

Στη λεωφόρο Μεσογείων οι κάτοικοι προσπερνούν το γκρίζο κτήριο βιαστικά, οι περισσότεροι από το απέναντι πεζοδρόμιο. Κοιτάζουν με περιέργεια την εκ βάθρων ανακατασκευή του κτηρίου. Μιλούν ζητώντας να μη δημοσιευτεί το όνομά τους: «Ξόδεψαν πολλά χρήματα. Φαίνεται ότι αποφάσισαν να απευθυνθούν σε μεσαία και ίσως υψηλά εισοδήματα».

Ενα νεαρό ζευγάρι επισημαίνει ότι στις όμορες περιοχές (Παπάγου) η ακροδεξιά συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά. Γιατρός που εργάζεται στο Γενικό Κρατικό προσθέτει ότι «εδώ βρίσκεται η Σχολή της Αστυνομίας, είναι κοντά στο υπ. Προστασίας του Πολίτη. Οι κάλπες έδειξαν ότι τους στηρίζουν οι ένστολοι». Αλλοι επισημαίνουν ότι «τα γραφεία τους είναι ανεπιθύμητα σε όλη τη χώρα. Εδώ, μάλλον, προστατεύονται».

Στο ισόγειο τοποθετήθηκαν μεγάλες σιδερένιες και μπρούντζινες πόρτες με τα αρχικά της Χρυσής Αυγής. Η είσοδος της καφετέριας στολίζεται με μαιάνδρους και στεφάνια. «Μήνες δουλεύουν οι εργάτες. Ξοδεύουν πολλά λεφτά. Αλλά ακόμα δεν πήραν κρατική χρηματοδότηση. Προφανώς κρύβονται κάποιοι χρηματοδότες» παρατηρεί ένας εργαζόμενος σε κοντινή επιχείρηση.

Κάτοικοι του 7ου διαμερίσματος (Αμπελόκηποι, Γκύζη, Πολύγωνο) και τοπικοί φορείς, μέλη αριστερών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, συγκρότησαν ήδη την αντιφασιστική πρωτοβουλία της περιοχής: «Οι Χρυσαυγίτες εγκαταστάθηκαν ανάμεσα στο στρατό και την Αστυνομία. Αυτό το κτήριο θα αποτελέσει το ορμητήριό τους». Σύμφωνα με μέλη της τοπικής «Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό"», στελέχη της Χρυσής Αυγής υποστηρίζουν ότι στη λεωφόρο Μεσογείων θα συγκεντρώνουν και θα εκπαιδεύουν νέους με βάση τα πρότυπά τους. «Ολοι γνωρίζουμε τη δράση τους. Οι ρατσιστικές επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί αυξήθηκαν σε όποιο σημείο της χώρας άνοιξαν γραφεία», προσθέτουν.

«Στη γειτονιά παρατηρήθηκαν επιθέσεις εθνικιστών. Κάτοικοι και φορείς οργανώθηκαν και αντέδρασαν» προσθέτουν εκπαιδευτικοί, μέλη της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας.

Στις 9 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική συγκέντρωση (στη 1 το μεσημέρι) στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισιάς και Αλεξάνδρας. Θα συμμετάσχουν κάτοικοι και σωματεία εργαζομένων, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιοχής, τοπικές πολιτικές οργανώσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), πολιτιστικοί φορείς και αντίστοιχες οργανώσεις από όλη την Αττική.

«Τάγματα εφόδου»

Διοργανωτές είναι πολίτες με διαφορετική ηλικία, μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο. Οπως επισημαίνουν, «κινητοποιηθήκαμε επειδή τα κεντρικά τους γραφεία αποτελούν έδρα της δηλητηριώδους προπαγάνδας τους. Από εδώ θα εφορμούν τα τάγματα εφόδου. Θα γίνει κέντρο εκπαίδευσης νέων στελεχών».

Η πολιτικός μηχανικός που μετέχει στην πρωτοβουλία λέει ότι «η γειτονιά γέμισε μπράβους και φουσκωτούς. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να παρκάρουν κοντά στο σπίτι τους, τους διώχνουν. Σου λένε "Φύγε, ρε, από εδώ". Ηδη επικράτησε κλίμα δυσφορίας. Ολα τα σωματεία εργαζομένων της περιοχής βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την ιδεολογία τους. Δεν θα ανεχτούμε δίπλα στο σπίτι μας τους μπράβους»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου