Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

«Καίει» ο γιατρός τον Χρυσαυγίτη που μαχαίρωσε τον 16χρονο αντιφασίστα

Ενώπιον του δικαστηρίου καταρρίφθηκε ο ισχυρισμός πως ο 23χρονος Χρυσαυγίτης, Γιώργος Αποστολόπουλος, δεν χρησιμοποίησε μαχαίρι.

Κατέρριψε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης, ο γιατρός που είχε χειρουργήσει το 16χρονο μαθητή Λυκείου ο οποίος είχε δεχθεί οργανωμένη επίθεση έξω από το σχολείο του στο Π. Φάληρο, πέρυσι τον Ιανουάριο. Ενώπιον του δικαστηρίου καταρρίφθηκε πως ο 23χρονος Χρυσαυγίτης, ΓιώργοςΑποστολόπουλος, δεν χρησιμοποίησε μαχαίρι.

Η επίθεση που παρολίγον να στοιχίσει τη ζωή στον 16χρονο έγινε για να …συνετισθεί επειδή είχε γράψει στο θρανίο του αντιφασιστικό μήνυμα. Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθεται μόνο ο 23χρονος Γιώργος Αποστολόπουλος, καθώς για τον έτερο κατηγορούμενο που ήταν ανήλικος όταν έγινε η επίθεση η δικογραφία έχει διαχωριστεί.

Εξεταζόμενος χθες από το δικαστήριο ο Ιωάννης Γέμος, γιατρός ΩΡΛ, διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Π.Φαλήρου, υπήρξε κατηγορηματικός και για το τραύμα στο λαιμό του μαθητή:

«Ήταν «τυφλό» χτύπημα, είπε, θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής. Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας δεν θα προλαβαίναμε».

Ο κος Γέμος, αναφερόμενος στην κατάσταση του μαθητή όταν έφτασε στην κλινική, είπε:

«Τον είδα στο φορείο. Ήταν αιμόφυρτος και πανικόβλητος. Η μισή μύτη του είχε αποσπαστεί λόγω του τραύματος. Έφτανε μέχρι το οστό της κάτω γνάθου. Είχε κοπεί το διάφραγμα. Όμως δεν ήταν σοβαρό. Δεν ήταν επικίνδυνο για την ζωή του. Ήταν τραύμα που αντιμετωπίζεται. Το πιο σοβαρό ήταν στην υπογνάθια χώρα. Είχε κοπεί το δέρμα στην υποτραχηλιακή χώρα. Ήταν σε μήκος περίπου 6 εκατοστά και σε βάθος 3-4. Είχε κατεύθυνση προς το καρωτιδικό τρίγωνο. Με ανησύχησε. Αιμορραγούσε. Όλα τα τραύματα του τραχήλου είναι επικίνδυνα για την ζωή. Είχε φορά κωνοειδή, 1 εκατοστό από την καρωτίδα μπορεί και λιγότερο.

Από το τραύμα στο λαιμό, θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής. Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας δεν θα προλάβαινε. Ήταν σε μια περιοχή γενικά επικίνδυνη. Ήταν «τυφλό» χτύπημα (σ.σ. ιατρικός όρος) που θα προκαλούσε θάνατο αν ήταν πιο βαθύ. Η περιοχή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και είναι μαζί με τον θώρακα ζωτικής σημασίας. Οποιοδήποτε χτύπημα σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε δυνάμει να οδηγήσει στον θάνατο. Μόνο αν ο θύτης είχε γνώσεις ανατομίας θα μπορούσε να ελέγξει το χτύπημα. Πιστεύω ότι το θύμα αιφνιδιάστηκε.

Τα τραύματα από μαχαίρι επουλώνονται καλύτερα γι’αυτό δεν έχει σημάδι».

Απ΄την πλευρά του ο ιδιώτης ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης, που διδάσκει στην αστυνομική ακαδημία και κλήθηκε από την υπεράσπιση ως …σχολιαστής της γνωμάτευσης για την κατάσταση του 16χρονου, την οποία συνέταξε ο κος Γέμος, αμέσως μετά την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του μαθητή, προκάλεσε με τους ισχυρισμούς του την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Τσαντίρης:«Το συγκεκριμένο τραύμα (στο λαιμό) είναι αβαθές γιατί αφορούσε επιπολής τραυματισμούς μαλακών μορίων. Είναι αδιανόητο επιστημονικά αυτό που είπε ο γιατρός για το βάθος του τραύματος. Είναι αντιεπιστημονικοί οι ισχυρισμοί του. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Το τραύμα ήταν επιφανειακό».

Πρόεδρος: «Μου κάνει εντύπωση η βεβαιότητά σας όταν δεν έχετε δεί τον παθόντα. Εγώ δεν θα μιλούσα με τέτοια ζέση. Εσείς έχετε δει μόνο ένα έγγραφο!»

Μάρτυρας (επιμένει): «Θέλω να είμαι απόλυτος και σαφής. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Δεν εισήλθε σε βάθος το μαχαίρι. Το τραύμα ήταν αβαθές και όχι πάνω από 1 εκατοστό. Δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση (σ.σ. με τρεις μαχαιριές στο πρόσωπο!), δεν ήταν θανατηφόρα τα τραύματα».

Το δικαστήριο διέταξε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο μαρτύρων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός που χειρούργησε το θύμα επανέλαβε ότι «το τραύμα απείχε 1 εκατοστό από την καρωτίδα και ότι πρόκειται για ευπαθή περιοχή» ενώ ο ιδιώτης ιατροδικαστής επικαλέστηκε … ανατομικούς άτλαντες !

Τσαντίρης: «Δεν έχω σπουδάσει την ίδια ανατομία με τον κύριο (σ.σ. τον Γέμο). Το τραύμα δεν ήταν τόσο σοβαρό. Απέχει από την έξω καρωτίδα περισσότερο από 1 εκατοστό (νωρίτερα είχε μιλήσει για 5-6 εκατοστά) και δεν πεθαίνει κανείς από αυτό».

Γέμος:«Εξαρτάται από το ποιος θα του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες…».

Η δίκη συνεχίζεται.

Πηγη:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου