Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΣΑΝ ΑΝΕΡΓΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Τα δίχτυα της στους ανέργους φέρεται να ρίχνει η Χρυσή Αυγή στον Βόλο, όπου με δέλεαρ μια δουλειά στα χωράφια στρατολόγησε και «προσηλύτισε» νεαρούς, επιρρεπείς στις ακροδεξιές «σειρήνες». Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο «ΤτΚ» για την υπόθεση των συλλήψεων τριών Ελλήνων, ηλικίας 21, 22 και 26 ετών, οι οποίοι συναντήθηκαν στις 15 Νοεμβρίου 2012, όπως αναφέρουν οι ίδιοι στις καταθέσεις τους, στα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής και λίγες ώρες αργότερα έπεσαν στα χέρια αστυνομικών σε κοντινή απόσταση από αυτοσχέδιο τζαμί στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Μέσα στο παλιό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν υπήρχαν κρυμμένες βόμβες μολότοφ και 120 φυσίγγια, ενώ ο 22χρονος ομολόγησε ότι «τις βόμβες τις έφτιαξα με σκοπό να τις πετάξω σε ένα τζαμί που είχα ακούσει ότι υπάρχει στην οδό Αδμήτου και προσεύχονται εκεί μουσουλμάνοι».

Όπως προκύπτει από αστυνομικές πηγές αλλά και από τις δηλώσεις που κάνει στον «ΤτΚ» ο δικηγόρος του 22χρονου, Δημήτρης Γκούβας, ο πελάτης του ήταν άνεργος εδώ και 1,5 χρόνο, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Χρυσή Αυγή, που του προσέφερε μεροκάματα για αγροτικές εργασίες σε χωράφια της Μαγνησίας.

«Βρίσκουν άτομα ευάλωτα και πολλές φορές περιορισμένης νοητικής ικανότητας και τους κάνουν πλύση εγκεφάλου ότι δεν βρίσκουν δουλειά εξαιτίας των μουσουλμάνων. Το δέλεαρ για να τα “προσηλυτίσουν” είναι τα μεροκάματα που τους εξασφαλίζουν», συμπληρώνει ο κ. Γκούβας.

Ο φανατισμός του 22χρονου -παντρεμένος με ένα παιδί 14 μηνών- αποτυπώνεται στην κατάθεσή του όταν στην ερώτηση γιατί ήθελε να ρίξει τις μολότοφ στο τζαμί εκείνος απαντά χωρίς περιστροφές: «Δεν μου αρέσει η ιδέα να ζουν μουσουλμάνοι στον Βόλο». Για αδιευκρίνιστο λόγο την τελευταία στιγμή, όπως είπε στους αστυνομικούς, και ενώ είχε ξεκινήσει με το αυτοκίνητο του παππού του μαζί με τους δύο φίλους του την πορεία προς το τζαμί μετάνιωσε γι’ αυτό που πήγαινε να κάνει και στο γυρισμό τούς σταμάτησαν για έλεγχο άνδρες της ΟΠΚΕ.

Άνεργος και σε οικονομική ανάγκη ήταν και ο δεύτερος συλληφθείς, 21 χρόνων, ο οποίος κατέθεσε ότι «με τους δύο φίλους μου επισκεπτόμαστε μερικές φορές τα γραφεία της Χρυσής Αυγής του Βόλου και γι’ αυτό δώσαμε εκείνη τη μέρα εκεί ραντεβού». Ο 21χρονος, ο οποίος περιγράφεται ως ο πιο μυημένος στην ακροδεξιά ιδεολογία, σε αντίθεση με το φίλο του δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες.

«Είχε μάθει ότι χρυσαυγίτες λένε ότι μπορούν να μεσολαβήσουν για εύρεση δουλειάς. Δεν πρόλαβαν να του βρουν, αλλά είχε γίνει σχετική συζήτηση και πιθανότατα αυτό θα γινόταν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σε συνδυασμό με την κρίση αξιών στην εποχή όπου ζούμε τα άτομα σε αυτές τις ηλικίες, που δεν έχουν κάποιο εισόδημα, είναι εύκολο να παρασυρθούν», δηλώνει ο δικηγόρος του δεύτερου κατηγορουμένου, Γιάννης Διαμαντής.

Σε έρευνα της Αστυνομίας στο σπίτι του 21χρονου κατασχέθηκαν 20 γυάλινες φιάλες και δύο μαχαίρια πολεμικού τύπου, ενώ βρέθηκαν -χωρίς να κατασχεθούν- αυτοκόλλητα που έγραφαν «Ψηφίζω Χρυσή Αυγή για να ξεβρομίσει ο τόπος» και περιοδικό με τίτλο «Οι θέσεις μας για μια νέα εθνική πολιτική». Σε ανάλογη έρευνα στην οικία του 22χρονου, εντοπίστηκε ένα πολεμικό μαχαίρι, ένα μπιντόνι με πετρέλαιο και ένα μαύρο μπλουζάκι της τοπικής οργάνωσης Βόλου Χ.Α.

Ο τρίτος από τους συλληφθέντες είναι κάτοικος Λάρισας και είναι ο μόνος που δήλωσε ότι εργάζεται -ως ιδιωτικός υπάλληλος- στην πόλη του. Και οι τρεις νεαροί κατηγορούνται για «παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες και του νόμου περί όπλων».

ΟΑΕΔ μόνο για Ελληνες

Με την ίδρυση… ΟΑΕΔ μόνο για Ελληνες η Χρυσή Αυγή έκανε γνωστό από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ότι ποντάρει πολλά στην αύξηση της επιρροής της στις στρατιές των ανέργων.

Το πρωτοφανές εγχείρημα για δημιουργία Ομίλου Ανεύρεσης Εργασίας Δοκιμαζόμενων Ελλήνων (ΟΑΕΔ Ελλήνων) ανακοινώθηκε επίσημα ως «μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία με σκοπό την υποστήριξη των άνεργων συμπατριωτών» και είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολιτικών παρατάξεων, κοινωνικών φορέων και του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ότι, εφόσον τα γραφεία ευρέσεως εργασίας της Χ.Α. δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που επιτάσσει ο νόμος για την ίδρυσή τους, θα ελέγχονται και θα κλείνουν. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κανένα από αυτά τα γραφεία δεν έχει μπει λουκέτο. Στους καταλόγους του ομίλου, τα αρχικά του οποίου παραπέμπουν στον πραγματικό ΟΑΕΔ, εγγράφονται, όπως αναφέρει η Χρυσή Αυγή, Έλληνες που δηλώνουν το ονοματεπώνυμό τους και την ειδικότητά τους και εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν Έλληνες στις επιχειρήσεις τους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου