Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Mάθε παιδί μου να μισείς


Στον τοίχο κρέμεται το «πουλί της χούντας». Φάτσα κάρτα, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Το παιδάκι κρατά πιστόλι, προφανώς από πλαστικό, αλλά εδώ σημασία έχει ο συμβολισμός.

Ο παππούς του ακούγεται χωρίς να φαίνεται. Γαλουχεί το παιδάκι πριν εκείνο μάθει καλά καλά να μιλά. «Είμαστε φασίστες» λέει το μωρό, για να εισπράξει την ικανοποίηση του παππού.

Το συμβάν που μαγνητοσκοπείται λαμβάνει χώρα στην Κύπρο. Ο παππούς προφανώς είναι από εκείνους τους αμετανόητους που στήριξαν το πραξικόπημα του Νίκου Σαμψών και της απριλιανής χούντας με τη συμμετοχή της ΕΟΚΑ Β΄ κατά του Μακαρίου. Τα χρόνια πέρασαν και τώρα «διδάσκει» στον εγγονό του το μίσος. «Είμαστε φασίστες. Σκοτώνουμε Τούρκους και κομμουνιστές».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Μόλις προ ημερών αποκαλύφθηκε η δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής στον τομέα της «Διάπλασης των Παίδων». Οι φωτογραφίες από τη συγκέντρωση μικρών παιδιών στην Αρτέμιδα της Ανατολικής Αττικής, υπό το βλέμμα των γονιών τους, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Παραπέμπουν αυτόματα στις αντίστοιχες πρακτικές των Ναζί, όταν εκπαίδευαν τα μικρά παιδιά να καταδίδουν ακόμα και τους γονείς τους εφόσον καταφέρονταν κατά του χιτλερικού καθεστώτος.

Το προηγούμενο video αποτελεί άλλο ένα μικρό δείγμα υπαρκτής φασιστικής παράνοιας.

Δεν πρόκειται ούτε για πλάκα ούτε για μια σκηνή όπου ένας ξεμωραμένος παππούς παίζει με το εγγονάκι του. Όλοι όσοι έχουν ζήσει στην Κύπρο ή την επισκέπτονται συχνά γνωρίζουν ότι τα απομεινάρια της χούντας και της κυπριακής Ακροδεξιάς είναι παρόντα, απειλητικά και δραστήρια. Βεβαίως, τα φαινόμενα αυτά σε Ελλάδα και Κύπρο παραμένουν -προς το παρόν- μειοψηφικά.

Έτσι ήταν και στο Μόναχο στις αρχές του Μεσοπολέμου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου