H «κομπίνα» που αποκαλύφθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης κατά τη θητεία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ήταν απλοϊκή...στη «σύλληψή» της και βασίστηκε στο απόλυτο χάος που επικρατούσε στις οικονομικές υπηρεσίες και την ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού στο δήμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος αναλάμβανε μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά από τα ταμεία, ακόμη και σε καθημερινή βάση, «λογοδοτούσε» μία φορά το χρόνο.
Δεν ανακάλυψε κάποιο «σατανικό» σχέδιο για να αφαιρεί χρήματα από τα ταμεία του δήμου. Επαιρνε μετρητά ακόμη κι όταν για την καταβολή των ποσών ήταν απαραίτητη η έκδοση επιταγής και στη συνέχεια δικαιολογούσε την υπεξαίρεση προσκομίζοντας πλαστά παραστατικά. Με αυτόν τον τρόπο παραδέχεται ο ίδιος -κι έχει αποδειχτεί- ότι έκαναν φτερά από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης πάνω από 17.000.000 ευρώ, χρήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στις ΔΟΥ αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία των ταμείων, καθώς αντιστοιχούσαν σε ποσά που εκταμιεύονταν για τις εισφορές των εργαζομένων.
Ο Αγγελιοφόρος της Κυριακής παρουσιάζει τα βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, λίγο καιρό πριν την ετυμηγορια του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους κατηγορουμένους.
Ο Παναγιώτης Σαξώνης ήταν διαχειριστής των ταμείων από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Διετέλεσε και συνδικαλιστής με την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, αν και ο ίδιος δήλωσε «ανεξάρτητος» στην απολογία του στο δικαστήριο. Από τις αρχές του 2000 αρχίζει να εμφανίζει αδικαιολόγητο πλουτισμό, καθώς ανοίγει νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, γίνεται παράγοντας στην ομάδα μπάσκετ του Πανοράματος και κυκλοφορεί με Καγιέν. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του και -όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο- είχε ευνοϊκή μεταχείριση και «μόνιμη προτεραιότητα στην εκταμίευση χρημάτων». «Ο Παναγιωτάκης», έτσι τον αποκαλούσαν στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, πολλοί υπάλληλοι διασκέδαζαν στα κέντρα του, ενώ κάποιοι ήταν και... υπάλληλοί του. Μεταξύ αυτών και ο νυν βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, ο οποίος στο δικαστήριο ανέφερε ότι «δούλευε εθελοντικά στην πόρτα του νυχτερινού κέντρου του Π. Σαξώνη». Ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή, μην μπορώντας ουσιαστικά να κάνει κάτι διαφορετικό, αποδέχεται ότι υπεξαιρούσε χρήματα από τα ταμεία αλλά ισχυρίζεται ότι «δεν ήταν μόνος του». Δείχνει διάθεση συνεργασίας με την οικονομική επιθεωρήτρια προκειμένου να κερδίσει κάποιο ελαφρυντικό και να γλιτώσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Αρχίζει να εμπλέκει στην υπόθεση τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών, ενώ «καρφώνει» ευθέως το «στενότερο» συνεργάτη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ισχυρίζεται ότι μέρος των χρημάτων της υπεξαίρεσης κατέληγε στα χέρια του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος με βάση τη μαρτυρία του πρώην υπαλλήλου του δήμου Θεσσαλονίκης κρίθηκε προφυλακιστέος στο στάδιο της ανάκρισης. «Δε θα γίνω εγώ το εξιλαστήριο θύμα», έλεγε από την αρχή, ενώ, όταν προφυλακίστηκε, είπε: «Περιμένω κι άλλους στη φυλακή».
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο, ανέφερε ότι τα χρήματα στον Μιχάλη Λεμούσια τα έδινε με σακούλες και ότι ο ίδιος κρατούσε για τον εαυτό του στην αρχή το 10% των χρημάτων που υπεξαιρούνταν. Για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Σαξώνης ανέφερε: «Μου είχε πει ο Λεμούσιας ότι είναι εν γνώσει του δημάρχου. Οπως είπε, τα γραφεία τους επικοινωνούν και κάποια από τα χρήματα τα αφήνει στο γραφείο δίπλα από το δήμαρχο». Η «αφήγηση» του Παναγιώτη Σαξώνη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης έχει πείσει τον εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Αυτά που λέει δεν είναι μυθεύματα. Εχουν λογική αλληλουχία».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου