Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Τήλος: Χρυσαυγίτες καλοδεχούμενοι;


(Φωτογραφία: @Δρομογράφος)

Η Τήλος είναι αγαπημένος τόπος προορισμού. Αυτό το καλοκαίρι όμως, με λύπη και ανησυχία, ένας επισκέπτης διαπιστώνει την ιδεολογική κατρακύλα πολλών κατοίκων του νησιού.

 Είναι δηλαδή χαρακτηριστική η άνεση με την οποία αρκετοί Τηλιακοί, επικαλούνται το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, αποστρέφοντας το πρόσωπό τους από τη ‘’δημοκρατική’’ παράδοση του τόπου. Στη λογική τού “κανείς δεν νοιάζεται για εμάς” εντελώς αυθαίρετα -αλλά και ανιστόρητα- πιστεύουν ότι η ΧΑ είναι η πολιτική δύναμη που θα τους περιθάλψει με στοργή.

 Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν μάθει να κάνουν ανάθεση των προβλημάτων και των αγώνων τους σε τρίτους.

(Λαμπρή εξαίρεση οι κάτοικοι των περιοχών Κερατέας Αττικής και Ιερισσού Χαλκιδικής που ανέλαβαν οι ίδιοι να σώσουν την περιοχή τους καταβάλλοντας όλα τα τιμήματα που απαιτεί ένας σκληρός και άνισος αγώνας -γι’ αυτό και κέρδισαν-). Όμως η εναπόθεση των προσδοκιών στους φασίστες είναι το έσχατο σημείο της ιδεολογικής εξαθλίωσης του ανθρώπινου νου.

 Θυμίζουμε λοιπόν στους Τηλιακούς ότι την Τήλο δεν την τίμησαν ούτε την αγάπησαν οι φασίστες, αλλά άνθρωποι προοδευτικοί και πολιτισμένοι. Θυμίζουμε ότι για την Τήλο δεν μίλησαν και έγραψαν οι φασίστες αλλά άνθρωποι με δημοκρατικές ιδέες και αντιφασιστική δράση.

 Κι επειδή η μόνη πληροφόρηση που έχουν αυτοί που την επικαλούνται είναι οι υπόνομοι των τηλεοπτικών δελτίων, τους ενημερώνουμε ότι οι νεοναζί, που φαντάζονται ως πολιτικούς του συμμάχους, θα είναι και ο εφιάλτης τους. Όχι επειδή οι φασίστες ξέρουν μονάχα να μισούν αλλά επειδή η ΧΑ είναι καθόλα πρόθυμη να συνεργαστεί με τη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά -και τούμπαλιν-. Και η ΧΑ τη δική της πολιτική δεν την επιβάλει με νομοθετικά διατάγματα αλλά με φαλτσέτες και σουγιάδες.

 Και κάτι ακόμα. 

Το νόμιμα ελεύθερο κάμπινγκ συνεισφέρει στη φήμη και την τοπική οικονομία του νησιού. Με αυτή την έννοια, σωστά οι Τηλιακοί επιμένουν στη λειτουργία του. Φυσικοί σύμμαχοι όμως της εύρυθμης λειτουργίας του δεν είναι οι Χρυσαυγίτες. Διότι οι φασίστες είναι αντίθετοι με τη λειτουργία των ελεύθερων αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, αφού πλήγουν τα συμφέροντα των φίλων τους μεγαλοεπιχειρηματιών, και δεν πρόκειται να πατήσουν ποτέ το πόδι τους ως τουρίστες στο νησί τους. Φυσικοί τους σύμμαχοι είναι όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι που το επισκέπτονται 20 χρόνια τώρα και οι ντόπιοι που παραμένουν συνεπείς σε ανθρώπινες αξίες και δημοκρατικά ιδεώδη. Και ευτυχώς το νησί έχει τέτοιους.

 Αν λοιπόν κυριαρχήσει η αφασία αυτών που προσβλέπουν στους νοσταλγούς του Χίτλερ, μην περιμένουν το επόμενο καλοκαίρι να φέρει το καράβι στο νησί όσους και όσες αγάπησαν και στήριξαν την Τήλο. Όχι τουλάχιστον μέχρι το νησί να καθαρίσει από το μαύρο και να γίνει ξανά φωτεινός και δημοκρατικό τόπος προορισμού. Κι αν τώρα σηκώνουν απαξιωτικά ή αδιάφορα τους ώμους, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι οι επισκέπτες/τουρίστες που θα βγουν χαμένοι, αλλά η τοπική κοινωνία της Τήλου.

 Διότι από τον αντιφασιστικό αγώνα αυτή θα βγει και δημόσια εκτεθειμένη και πολιτικά ηττημένη.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου