Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

“Ντροπή να εμφανίζονται τιμητές του Ίωνα Δραγούμη αυτοί που ενστερνίζονται διδαχές του Χίτλερ”

Οργισμένη είναι η αντίδραση του ανιψιού του Ίωνα Δραγούμη και δημοτικού συμβούλου Αθηναίων, Φίλιππου Δραγούμη όταν πληροφορήθηκε πως η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε τελετή για να τιμήσει τη μνήμη του Ίωνα Δραγούμη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Βογατσικό Καστοριάς με την ευκαιρία της επετείου της δολοφονίας του στις 31 Ιουλίου του 1920.

Με ανοικτή επιστολή του προς τις τοπικές αρχές ο Φίλιππος Δραγούμης κάνει λόγο για εκδήλωση που αμαυρώνει το όνομα της ιστορικής οικογένειας και ζητά να υπάρξει μέριμνα ώστε να μη σπιλωθεί ξανά στο μέλλον η μνήμη του Iωνα Δραγούμη.

Ολόκληρη η ανοιχτη επιστολη του Φίλιππου Δραγούμη προς τον δημαρχο και τον προεδρο του δημοτικου διαμερισματος Ιωνα δραγουμη:

«Κυριε δημαρχε και κυριε προεδρε,

Πληροφορηθηκα προσφατα απο τον τοπικο τυπο πως μελη της Χρυσης Αυγης προεβησαν σε εκδηλωση στο χωριο καταγωγης της οικογενειας μου, το Βογατσικο μπροστα απο το αγαλμα του θειου μου ιωνα δραγουμη. Δεν γνωριζω αν ζητησαν και ελαβαν αδεια να το πραξουν απο τον δημο και το τοπικο διαμερισμα που φερει το ονομα του, εξ αλλου δεν συνηθιζουν να ενεργουν νομιμως οποτε φανταζομαι πως ενηργησαν εν αγνοια σας.

Τετοιες εκδηλωσεις δυστυχως αμαυρωνουν το ονομα της οικογενειας μου και τη μνημη του ιωνα δραγουμη. Ο ιωνας αγωνισθηκε για την Ελλαδα. Υπηρξε παντοτε δημοκρατης, ενας ελευθερος ανθρωπος ανοιχτος σε νεες ιδεες . Γι αυτον ο ελληνικος πολιτισμος ειχε μια ανοιχτη και πλατεια εννοια, που απεχει παρα πολυ απο τον φασισμο και την ξενοφοβια που πρεσβευουν οι σημερινοι ναζι της χρυσης αυγης. Ειναι τουλαχιστον ντροπη ανθρωποι που ενστερνιζονται διδαχες του χιτλερ και του ρατσισμου να εμφανιζονται ως τιμητες της μνημης ενος ανθρωπου υπερμαχου της δημοκρατιας και της φιλιας μεταξυ των λαων. Η αγαπη του Ιωνα για την ελλαδα ουδεποτε σηματοδοτησε μισος για ολους τους αλλους γειτονικους μας λαους. Το οραμα του υπηρξε η συνυπαρξη των λαων των βαλκανιων και οχι η περιχαρακωση μεσω κακως εννουμενου εθνικισμου που οδηγει σε τραγωδιες και ακροτητες.

Θελω να πιστευω πως θα φροντισετε η μνημη του να μην σπιλωθει ξανα, να μην αφεθει στις ορεξεις ατομων που αυτοτοποθετουνται κατα της δημοκρατιας με τις δηλωσεις κι εκδηλωσεις τους, που χρησιμοποιουν τη βια και την αυτοδικια ως μεσο να παραπλανησουν τους πολιτες, που σημερα εχουν απελπιστει λογω της κρισης. Η βια κατα αοπλων, συνηθης πρακτικη των μελων της χρυσης αυγης αποτελει δειλια. Επιεικως απαραδεκτο επομενως δειλοι να παριστανουν τους τιμητες ενος γενναιου ανθρωπου που εχασε τη ζωη του για τις ιδεες του.

Η μνημη του δεν μπορει να συνδυαστει με ρατσιστικες θεωριες και αρνηση των βασικων ανθρωπινων δικαιωματων χωρις να προσβαλλεται βαβαυσα. Με την εκδηλωση τους αυτη ουσιαστικα παραποιησαν την ιστορια της χωρας μας προκειμενου να αντλησουν ψηφους εκμεταλευομενοι το συναισθημα ανθρωπων που απλα αγαπουν τον τοπο, προσφεροντας τους θεαμα.

Σας παρακαλω να μεριμνησετε να μην βεβηλωθει η μνημη ενος πραγματικου αγωνιστη απο ανθρωπους που θελουν να οδηγησουν τη χωρα σε αδιεξοδα και διεθνη απομονωση. Η ιδιαιτερη πατριδα του, το βογατσικο και το αγαλμα του ανηκουν σε ολους τους Ελληνες και οχι τους οπαδους του χιτλερισμου, συνεργατων των σημερινων γερμανων ναζι, παρανομων ως γνωστον στη χωρα τους για πολυ ουσιαστικους λογους που ολοι γνωριζουμε. Ας μην συνδυαστει το ονομα του με τους θρασυδειλους επιγονους αυτων που επνιξαν στο αιμα ολη την Ευρωπη».

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου