Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η χρυσή... μαφία του Αγίου Παντελεήμονα

Τους κρίκους της αλυσίδας μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα και μαγαζιών της νύχτας που λειτουργούν στην περιοχή επιχειρεί να εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ.

Η πρόσφατη σύλληψη του πρώην διοικητή του «αμαρτωλού» Τμήματος Ασφαλείας της περιοχής, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο, αλλά και η σύλληψη της γνωστής «αγανακτισμένης» κατοίκου και υποψήφιας της ΧΑ Θέμιδος Σκορδέλη δίνουν νέα τροπή στις έρευνες των Αρχών.

Στο σπίτι του αξιωματικού βρέθηκε και ένα ιδιόγραφο σημείωμα με τα στοιχεία της Θ. Σκορδέλη. Αυτό οδήγησε τους αστυνομικούς και στο σπίτι της 50χρονης, στο οποίο εντοπίστηκαν -μεταξύ άλλων- και δύο λίστες με ονόματα και διευθύνσεις αλλοδαπών της ευρύτερης περιοχής, καθώς και σχεδιαγράμματα των κατοικιών τους.

Οι λίστες αυτές τράβηξαν το ενδιαφέρον των Εσωτερικών Υποθέσεων που κατ' αρχάς έκαναν την έρευνα και έχουν ήδη τεθεί στο μικροσκόπιο των ειδικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αφορούσαν επιθέσεις σε βάρος των προσώπων που εμπεριέχονται σε αυτές ή... συνεργασία μέσω εκμετάλλευσής τους στο παραεμπόριο. Σημαντικό στοιχείο ως προς αυτό συνιστούν τα προϊόντα παραεμπορίου που βρέθηκαν στην κατοχή τόσο του αστυνομικού όσο και της Θ. Σκορδέλη.



Η έντονη παρουσία της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα είναι κοινό μυστικό ήδη από την περίοδο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010. Ηταν τότε που οι περίοικοι της πλατείας διαμαρτύρονταν για τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών στην περιοχή και που κάποιοι από αυτούς διέμεναν στην παιδική χαρά που υπήρχε δίπλα στην εκκλησία.

Παρά τις συνεχείς «οχλήσεις» τους προς την αστυνομία και την πολιτεία, οι καταγγελίες τους έπεφταν στο κενό. Και τότε, ως «διά μαγείας», εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή για να «καθαρίσει την πλατεία». Πολλοί κάτοικοι πείσθηκαν για τις... ανιδιοτελείς προθέσεις της οργάνωσης, που επιδίωκε ήδη από τότε να βάλει γερά τα θεμέλιά της στην περιοχή.

Τα τάγματα εφόδου έκαναν την εμφάνισή τους, με τις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών και τις απειλές σε μαγαζιά να πυκνώνουν. Με την «υποστήριξη» των μελών της ΧΑ, που έκρυβαν την ιδιότητά τους ως κομματικά μέλη και εμφανίζονταν ως «μπροστάρηδες» στον αγώνα, το κήρυγμα μίσους βρήκε ανταπόκριση...

Μέσα σε αυτό τον «αγώνα», λίγοι φαίνεται να είχαν προσέξει ότι γύρω από την πλατεία Αμερικής, στα στενά γύρω από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και στην ευρύτερη περιοχή άρχισαν να δίνονται αφειδώς άδειες για καταστήματα αλλοδαπών, κυρίως μπαρ αλλά και άλλα. «Μας είχε προβληματίσει πολύ αυτό, δηλαδή πώς και γιατί δίνονταν άδειες για νυχτερινά και άλλα καταστήματα -κυρίως- σε αλλοδαπούς σε δρόμους που προορίζονταν καθαρά για κατοικίες», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» κάτοικος της περιοχής. «Ο αριθμός των αδειών δεν δικαιολογούνταν.

Πολύ αργότερα θα μαθαίναμε από συζητήσεις και πηγαδάκια ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνταν κύκλωμα εκβιαστών, που εν είδει μαφίας ''προστάτευε'' τα μαγαζιά, με το αζημίωτο». Σύμφωνα άλλωστε με καταγγελία τριών δικηγόρων της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), των Ευγενία Κουνιάκη, Τάκη Ζώτου και Θανάση Καμπαγιάννη, «ήδη ερευνώνται περιστατικά πώλησης προστασίας από χρυσαυγίτες βουλευτές και χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της οργάνωσης από έσοδα της ''νύχτας''.

Στην απόφαση 565/2009 του Αρείου Πάγου (Ζ' Ποινικό Τμήμα) περιγράφεται η δράση του Χρήστου Ρήγα, στελέχους της ΧΑ στον Αγιο Παντελεήμονα και υποψηφίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην απόφαση περιγράφεται ως μπράβος που πουλούσε προστασία με διασυνδέσεις με το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα».

 Η Σκορδέλη

Ενα από τα εμβληματικά πρόσωπα της Χρυσής Αυγής και του Αγίου Παντελεήμονα είναι η Θέμις Σκορδέλη. Για τα έργα και τις ημέρες της στην πολύπαθη γειτονιά του κέντρου πολλά έχουν γραφτεί. Από το 2009 ακόμη, το «Εθνος της Κυριακής» παρουσίαζε τη δράση της «αγανακτισμένης» κατοίκου που πρωταγωνιστούσε στη ρητορική μίσους κατά των μεταναστών.

Οπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έρχονται σήμερα στο φως, η ίδια ξανθιά κυρία έχει πρωταγωνιστήσει σε διοργάνωση διανομής συσσιτίου στον Πειραιά, όπου παραβρέθηκε και ο δράστης της δολοφονίας του Π. Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Αποκαλυπτικές της δράσης Σκορδέλη είναι οι δηλώσεις των δικηγόρων της ΚΕΕΡΦΑ: «Από προσωπική πείρα μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι αστυνομικοί του Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα αρνούνταν να παραλάβουν μηνύσεις μεταναστών που είχαν δεχτεί φασιστικές επιθέσεις και ότι η άφιξη δικηγόρου σήμαινε κατευθείαν τη συγκέντρωση ''αγανακτισμένων κατοίκων'' της συμμορίας Σκορδέλη - Γιαννάτου - Πιπίκιου έξω από το ΑΤ, προφανώς ειδοποιημένων από μέσα, με σκοπό την τρομοκράτηση και τον προπηλακισμό», τονίζουν.

«Η εικόνα συνεργασίας του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα με το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στην περιοχή ενισχύεται από το γεγονός ότι ο συλληφθείς χρυσαυγίτης για ρατσιστική επίθεση σε Καμερουνέζο μίλησε για συστηματοποιημένες ''περιπολίες'' που δρούσαν ανενόχλητα στην περιοχή.

Υπηρεσιακό έγγραφο στα χέρια της Σκορδέλη

Μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook η χρυσαυγίτισσα Θέμις Σκορδέλη είχε δημοσιοποιήσει το πρόσωπο και τα στοιχεία μετανάστη που είχε λάβει άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με την ένδειξη «Διαδώστε το» και κηρύγματα μίσους σε βάρος των μεταναστών...Ερωτήματα εγείρονται για το πώς βρέθηκε αυτό το τόσο προσωπικό έγγραφο του μετανάστη από το Τυχερό Εβρου στα χέρια της...

Πληροφορίες θέλουν τον πρώην διοικητή του ΤΑ Αγίου Παντελεήμονα να έχει παίξει ρόλο «πασαδόρου» πολιτών στη Χρυσή Αυγή. Οταν πήγαιναν για καταγγελία στο τμήμα, αυτός τους πρότεινε να πάνε στα μέλη της οργάνωσης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται προς στιγμήν επίσημα από την ΕΛ.ΑΣ.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται πως δεν θα ξεμπλέξουμε έτσι απλά με τον ναζισμό. Δείτε εδώ:
    http://www.efsyn.gr/?p=129865
    Και εδώ:
    http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/dsc01330.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή