Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Μεταπτυχιακοί Φοιτητές Παν. Ρεθύμνου : Ανακοίνωση για την επίθεση χρυσαυγίτη με μαχαίρι σε φοιτήτρια και σε φύλακα του πανεπιστημίου

Ανακοίνωση Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Στις 20/03/2014 φοιτητής του τμήματος Κοινωνιολογίας, γνωστός για τη συστράτευσή του με φασιστικές συμμορίες της πόλης, απείλησε με μαχαίρι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο χώρο των εστιών όπου διαμένουν και οι δύο. Στη συνέχεια, επιτέθηκε και χτύπησε τον φύλακα του Πανεπιστημίου. Αφορμή για την εγκληματική του ενέργεια ήταν η επίθεση που είχε δεχτεί από αγνώστους. Τα περιστατικά στις 20/03/2014 ήταν το αποκορύφωμα απειλών και τραμπουκισμών από φασίστες που είχαν προηγηθεί στο χώρο του Πανεπιστημίου, ενόψει των αντιφασιστικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στις 19/03, περιστατικά τα οποία και αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην πόλη του Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια.
Η επίθεση που δέχτηκε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ένοπλες απειλές προς τη συμφοιτήτριά μας. Για τις πράξεις του δεν χωρούν δικαιολογίες.

Είναι προφανές ότι οι φασιστικές πρακτικές καμία θέση δεν έχουν στο Πανεπιστήμιο, το οποίο οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του ανθρωπισμού και να υποστηρίζει τη συνεχή προαγωγή των δημοκρατικών θεσμών και πρακτικών. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Δεν θα ανεχθούμε την εγκληματική του δράση, ούτε θα περιμένουμε να πραγματοποιήσει τις απειλές του.
Κατανοούμε απόλυτα πως οι πράξεις αυτές αντιμετωπίζονται και οφείλουν να αντιμετωπιστούν απ’ όλους μας με κάθε τρόπο. Αντιλαμβανόμαστε, παρ’ όλα αυτά, ως τακτικό λάθος ενέργειες που δυναμικά προβάλλουν τους φορείς φασιστικών ιδεών στα μάτια της κοινωνίας ως θύματα.

Εμείς ως Σύλλογος Μεταπτυχιακών,
Απαιτούμε:

Την άμεση απομάκρυνσή του από το χώρο των εστιών . Η εστία είναι χώρος κατοικίας και όχι πεδίο μάχης ή «κέντρο επιχειρήσεων». Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούν όχι μόνο οι ένοικοι των εστιών αλλά και το σύνολο των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Την διαγραφή του από το Σύλλογο Φοιτητών της Κοινωνιολογίας. Άτομα με φασιστικές και ρατσιστικές ιδέες δεν μπορούν να συμμετέχουν στους φοιτητικούς συλλόγους, που αντιπροσωπεύουν τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όποιο τρόπο μας ζητηθεί, στη συμφοιτήτριά μας, στους υπόλοιπους συναδέλφους-σσες που έγιναν μάρτυρες του σκηνικού της βίας καθώς και στον φύλακα που δέχτηκε την επίθεση. Καλούμε τους συλλόγους φοιτητών, διοικητικών και καθηγητών να ευθυγραμμιστούν με τα παραπάνω αιτήματά μας.Καλούμε σε δράση για αυτοπροστασία τώρα, πριν να είναι αργά. Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, το δικαίωμα στο διαφορετικό, την ελευθερία της σκέψης και του λόγου.

Από το Δ.Σ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου