Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Hπιότερη λέξη από το «δολοφόνησε» όταν ο φονιάς είναι Έλληνας, αναζητούν κυβέρνηση και ΜΜΕ

Στην άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή της εξίσωσης των Ελλήνων με τους ξένους δολοφόνους αποφάσισαν να προχωρήσουν η κυβέρνηση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, ύστερα από προσωπική εισήγηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως ήταν ο χαρακτηρισμός του φόνου του Αλβανού Ιλία Καρέλι από τους δεσμοφύλακες των φυλακών της Νιγρίτας από μερίδα των ΜΜΕ ως «δολοφονία», έκφραση η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και για τον θανάσιμο τραυματισμό του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη από τον βαρυποινίτη, λίγα 24ωρα νωρίτερα. Η χρήση της ίδιας λέξης προβλημάτισε έντονα τόσο την πολιτική ηγεσία, όσο και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, αφού όπως τόνιζαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές «δεν είναι δυνατόν η δολοφονία ενός Έλληνα από έναν αλλοδαπό να κρίνεται ως γεγονός ίδιας βαρύτητας με την αφαίρεση της ζωής ενός ξένου από έναν συμπατριώτη μας».

Πριν το περιστατικό με τον Ιλία Καρέλι, είχαν προηγηθεί κάποιες αναφορές σε δελτία ειδήσεων και εφημερίδες, στις οποίες γινόταν λόγος για δολοφονίες από Έλληνες μέλη συμμοριών, αστυνομικούς ή μέλη του λιμενικού, γεγονός που είχε θορυβήσει έντονα τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Δεν γίνεται να παρουσιάζουμε με τον ίδιο τρόπο τη δράση αλλοδαπών διαρρηκτών και κακοποιών με αυτή των Ελλήνων. Το ίδιο είναι όταν μπαίνει ένας Αλβανός σπίτι σας για να σας ληστέψει με το να δέρνει ένα μέλος της Χρυσής Αυγής έναν Πακιστανό; Ας σοβαρευτούμε, όταν ένας Έλληνας δολοφονεί, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος λόγος», δήλωσε στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού μιλώντας στο «Κουλούρι».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή από έμπειρους δημοσιογράφους, οι οποίοι και θα καταλήξουν στις πρέπουσες εκφράσεις στις οποίες θα μπορούν να καταφεύγουν τα ΜΜΕ όταν κάποιος Έλληνας προχωράει σε δολοφονία. Μέλη της επιτροπής θα είναι ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Παντελής Καψής, ο Άρης Πορτοσάλτε, ο Νίκος Στραβελάκης και η Όλγα Τρέμη, ενώ δεν αποκλείεται να πλαισιωθούν και από έμπειρους γλωσσολόγους. Ήδη μάλιστα έχουν διαρρεύσει κάποιες εκφράσεις που εξετάζονται προκειμένου να αντικαταστήσουν το ρήμα «δολοφόνησε», όπως είναι οι «συνέτισε», «τιμώρησε», «τραυμάτισε λιγάκι παραπάνω», «έβαλε για ύπνο».

Τέλος, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν πως οι ποινές για όσους χρησιμοποιούν δημόσια τη λέξη «δολοφόνησε» για Έλληνα, θα είναι στο εξής βαρύτατες και θα προβλέπουν από βαριά χρηματικά πρόστιμα μέχρι και φυλάκιση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου