Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Από υπερασπιστής συνανθρώπου του, βρέθηκε κατηγορούμενος ως συνεργός σε ληστεία

Δελτίο τύπου με το οποίο δηλώνει τη συμπαράστασή της στον Πέτρο Καπετανόπουλο εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, η οποία μαζί με την «Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Πέτρο Καπετανόπουλο» ζητούν την απόσυρση των κατηγοριών, απόσυρση που θα συζητηθεί και σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 στην ΕΣΗΕΑ.

 Ο Πέτρος Καπετανόπουλος συνελήφθη με τις κατηγορίες της «ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης», «αντίστασης κατά της αρχής» και «απόπειρας ελευθέρωσης κρατουμένου» έξω από το σπίτι του στον Κολωνό τον περασμένο Ιούλιο, όταν είδε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να κακοποιούν ένα μετανάστη που είχε κλέψει την τσάντα μιας κοπέλας και τους ζήτησε εξηγήσεις για το βασανισμό. Ο Καπετανόπουλος συνελήφθη γιατί «τόλμησε» να διαμαρτυρηθεί έξω από το σπίτι του στους αστυνομικούς που ενώ ήδη είχαν φορέσει χειροπέδες στον αλλοδαπό, τον κλωτσούσαν. Στην ερώτησή του Καπετανόπουλου «γιατί τον πατάτε αφού τον έχετε συλλάβει;», ο αστυνομικός τραβάει το πόδι αμέσως και απαντάει, «δεν τον πατάω». Την ίδια στιγμή, πλησιάζει συνάδελφός του, φωνάζοντας «δεν ήταν αυτό πάτημα, αυτό είναι» και ταυτόχρονα δίνει ένα πολύ γερό πάτημα στριφογυρίζοντας την μπότα του στον ήδη ακινητοποιημένο συλληφθέντα.

Το αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη του Καπετανόπουλου, με την εισαγγελέα στην οποία προσάγεται, να σχηματίζει κοινή δικογραφία σε βάρος του Πέτρου Καπετανόπουλου και του μετανάστη, κατηγορώντας τον και ως συνεργό στη ληστεία. Τελικά ο Καπετανόπουλος αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα και έχει οριστεί τακτική δικάσιμος, όπου θα δικαστεί από κοινού με τον συλληφθέντα μετανάστη.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής μεθόδευση της υπόθεσης, όποιος διαμαρτύρεται για υπέρμετρη, ρατσιστική ή αναίτια βία από αστυνομικούς σε βάρος κρατουμένων, θα πρέπει να υπολογίζει την πιθανότητα να κατηγορηθεί αναίτια, όχι μόνο για αντίσταση κατά της αρχής, αλλά και για συνέργεια σε εγκλήματα για τα οποία μπορεί να κατηγορούνται οι συλληφθέντες. Η ανεξέλεγκτη αστυνομική αυθαιρεσία μοιάζει να επικροτείται από τη δικαιοσύνη με τέτοιο τρόπο ώστε αυτός που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συλληφθέντα να τιμωρείται σαν να έχει εγκληματίσει.

Απο το "κουτί της Πανδώρας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου