Του Δημήτρη Ψαρρά
Η επικοινωνία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, με ενδιάμεσο τον συνεργάτη του δεύτερου Ζούμπο, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή που αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.», προκαλεί πραγματικούς τριγμούς στην κυβέρνηση. Γιατί ο τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης εμφανίζεται να δίνει εντολές στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, εν όψει κρίσιμων ψηφοφοριών τον Φεβρουάριο του 2013. Ο κ. Μπαλτάκος επιβεβαιώνει το δημοσίευμα και επικαλείται «εθνικούς λόγους» για την πρωτοβουλία του. Εμμεσα, δηλαδή, επιβεβαιώνει και τη γνώση του πρωθυπουργού για την επικοινωνία του με τον Κασιδιάρη. Επιβεβαιώνει επίσης τη σχέση του με τον Ζούμπο (τον «25χρονο υπάλληλο» της Χρυσής Αυγής). Βέβαια, δεν εξήγησε ο κ. Μπαλτάκος ποιοι είναι οι «εθνικοί λόγοι» που επέβαλαν στη Νέα Δημοκρατία να συνταχθεί με τη Χρυσή Αυγή, και μάλιστα οι σχέσεις αυτές να έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε με απλή εντολή Μπαλτάκου να ψηφίζει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ναζιστικής οργάνωσης.
Θυμίζουμε ότι στο πρώτο από τα τρία μηνύματα αποκαλύπτεται η επίσκεψη Μπαλτάκου στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, με συνοδεία τον αδελφό του Φίρερ Μιχαλολιάκου δικηγόρο Τάκη Μιχαλόλια (με τον οποίο γνωρίζονται από παλιά, από τα πέτρινα χρόνια του «εθνικιστικού κινήματος» στην Ελλάδα) και ίσως αποτελεί και την απαρχή της στενότερης συνεργασίας μεταξύ Μαξίμου-Χρυσής Αυγής (5.2.2013). Στο δεύτερο μήνυμα (25.2.2013) ο Μπαλτάκος υπαγορεύει το πώς θα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή για να απομονωθεί ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και να απορριφθούν οι τροπολογίες του. Στο τρίτο (17.5.2013) ο Μπαλτάκος διαβιβάζει τα συγχαρητήριά του στον χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλιόπουλο, ο οποίος μόλις έχει προκαλέσει επεισόδιο στην αίθουσα της Βουλής, υποχρεώνοντας τον προεδρεύοντα Γιάννη Δραγασάκη να ζητήσει την παρέμβαση του φρούραρχου.
Αποκαλύπτουμε σήμερα και δύο ακόμα μηνύματα από το γραφείο της Χρυσής Αυγής (Ζούμπος) προς τον Κασιδιάρη, που έχουν σχέση με τον Μπαλτάκο. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε αυτά που είχε υποστηρίξει ο ίδιος, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο που είχε καταγράψει παγιδεύοντάς τον ο Κασιδιάρης. Και σύμφωνα μ’ αυτούς τους ισχυρισμούς, ήταν ο Κασιδιάρης που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του και ακολούθησε η γνωστή στιχομυθία.
Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20.43, ο Ζούμπος στέλνει το ακόλουθο μήνυμα στον Κασιδιάρη: «Ενημερωτικά με πέτυχε ο Τάκης από το απέναντι γραφείο και ζήτησε εσένα».
Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Ζούμπος στέλνει στον Κασιδιάρη ένα δεύτερο πανομοιότυπο μήνυμα.
Τι μαθαίνουμε από τα νέα αυτά μηνύματα; Κατ’ αρχάς σημειώνουμε τη μέρα. Είναι λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Για το ποιος είναι ο «Τάκης από το απέναντι γραφείο» δεν υπάρχει βέβαια καμιά αμφιβολία. Αλλά είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ενώ στα προγενέστερα μηνύματα αναφερόταν ο κ. Μπαλτάκος με το επίθετό του, τώρα αυτό λες και κρύβεται. Καθώς φαίνεται, το στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που στέλνει το μήνυμα, αντιλαμβάνεται ότι πλέον πρέπει να κρύβει λόγια. Η σχέση Μπαλτάκου-Χρυσής Αυγής έχει περάσει στην ημιπαρανομία!
Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο κ. Μπαλτάκος αναζητά πιεστικά ειδικά τον Κασιδιάρη, με τον οποίο φαίνεται ότι είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις. Δεν γνωρίζουμε αν και πότε απάντησε ο Κασιδιάρης, αλλά από το μήνυμα επιβεβαιώνεται ότι και μετά τη δολοφονία του Φύσσα οι σχέσεις του κ. Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή παρέμεναν στενότατες, κάτι που διαψεύδει τις δηλώσεις του προς την «Εφ.Συν.», στις οποίες επιμένει ότι οι σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή περιορίζονται τη χρονική περίοδο της άνοιξης του 2013. Και βέβαια διαψεύδεται και ο ισχυρισμός του ότι προσέγγισε για «εθνικούς λόγους» τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως έκανε και με πολλούς άλλους βουλευτές, εν όψει ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ακόμα και εκείνη την κρίσιμη στιγμή, τις παραμονές των συλλήψεων, ο ισχυρός άνδρας του Μαξίμου επιδίωκε νέες επαφές με την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραμένουν εκτεθειμένοι.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Εν γνώσει του Σαμαρά η σχέση με τη Χρυσή Αυγή
Της Αλίκης Μάτση
Εν πλήρη γνώσει του μεγάρου Μαξίμου, απ’ ό,τι φαίνεται, ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Τάκης Μπαλτάκος, «ενημέρωσε» τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ΑΝ.ΕΛΛ. για τις δύο συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη που θα έπρεπε να καταψηφίσουν. Σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Μπαλτάκος, και τις δύο διατάξεις θα υπερψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Οπότε, προκειμένου να ισχύσει αυτό που πρέσβευε η Ν.Δ., έπρεπε να ενημερωθούν ΑΝ.ΕΛΛ. και Χ.Α.
Η επαφή με τη Χ.Α. έγινε μέσω 25χρονου υπαλλήλου του κόμματος στη Βουλή, τον οποίο ο κ. Μπαλτάκος γνώριζε, καθώς τα γραφεία τους γειτνίαζαν και τον έβλεπε σε καθημερινή βάση.
Για τη μεν περίπτωση της Τουρκικής Ενωσης Θράκης, ο τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου τού είπε «μην το παίζετε πατριώτες μόνο στα λόγια». Εκείνος απάντησε «εντάξει, ενημερώνω» και έστειλε SMS στον Ηλία Κασιδιάρη.
Στο ερώτημά μας αν η κίνηση αυτή ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργικού γραφείου, η απάντηση Μπαλτάκου ήταν «δεν μπορούσε να περάσει από μας. Για τη Ν.Δ. η διάταξη αυτή αποτελούσε την απαρχή της κοσοβοποίησης της Θράκης». Αποτέλεσμα: η διάταξη με την οποία προβλεπόταν ότι για υποθέσεις κερδισμένες σε ευρωπαϊκά δικαστήρια ο αιτών μπορεί να ζητήσει αναψηλάφηση στον Αρειο Πάγο δεν πέρασε, με τις ψήφους, εκτός της Ν.Δ., και των άλλων δύο κομμάτων. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. μάλιστα τότε ήταν ο αποχωρήσας πλέον από το κόμμα Β. Καπερνάρος.
Στη δεύτερη περίπτωση, της επαναφοράς του γένους ως προϋπόθεσης εισαγωγής σε στρατιωτικές σχολές, το αίτημα είχε υποβληθεί από ενώσεις αποστράτων, αλλά και εν ενεργεία ενστόλους και των τριών όπλων.
Και πάλι ζητήθηκε η συνδρομή των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Χ.Α., καθώς το ΠΑΣΟΚ αρνούνταν την επαναφορά διάταξης –την κατάργηση του γένους δηλαδή- που είχε φέρει ως υπουργός στη Βουλή ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος, η δε ΔΗΜΑΡ για λόγους ιδεολογικούς επίσης αρνούνταν να την ψηφίσει. Η Ν.Δ., με κίνηση του μεγάρου Μαξίμου και συλλογές υπογραφών από τον γραμματέα της Κ.Ο., Αθ. Μπούρα, κατέθεσε τροπολογία 85 βουλευτών.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπαλτάκο, ο ίδιος έστειλε το μήνυμα και πάλι με τον συγκεκριμένο υπάλληλο της Χ.Α.: «Πρέπει να αποδείξετε αν είστε πατριώτες ή κότες».
Τελικά η τροπολογία αποσύρθηκε μετά από έντονη πίεση του Ευάγγ. Βενιζέλου.
Ο κ. Μπαλτάκος τόνισε πάντως ότι όλες αυτές οι συνεννοήσεις γίνονταν την άνοιξη του 2013, πολύ πριν από τη δολοφονία Φύσσα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Το Μαξίμου κάνει την… πάπια
Του Τάσου Τσακίρογλου
Προσπάθεια να «γειώσει» τη συγκλονιστική αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών», ότι ο Τάκης Μπαλτάκος καθοδηγούσε τους χρυσαυγίτες βουλευτές για την κοινοβουλευτική τους στάση σε κρίσιμα ζητήματα, καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία οφείλει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για τις στενές σχέσεις της με τη ναζιστική οργάνωση. Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να πλασάρουν το σενάριο της αυτόβουλης και αυτόνομης δράσης του τέως γραμματέα της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια δικής τους απεμπλοκής από μια ζέουσα πολιτικά υπόθεση, η οποία θέτει ουσιώδες ζήτημα δημοκρατίας και αποδεικνύει το διάτρητο της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων.
Η κυβέρνηση κράτησε σιγή ασυρμάτου αποφεύγοντας κάθε σχόλιο, ενώ παρόμοια ήταν η στάση και της Νέας Δημοκρατίας. Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την κατάπληξή τους αναφορικά με το πώς ενεργούσε ο κ. Μπαλτάκος, επισημαίνοντας ότι είχαν πλήρη άγνοια γι’ αυτές τις στενές σχέσεις με στελέχη της Χρυσής Αυγής. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επανέλαβε ότι το θέμα για το μέγαρο Μαξίμου έχει κλείσει. «Δεν απασχολεί τι λέει ο κ. Μπαλτάκος, ο πρωθυπουργός, όταν πληροφορήθηκε για το πώς λειτουργούσε, τον απομάκρυνε πάραυτα» είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας επιμελώς να απαντήσει στις αιτιάσεις του τέως στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πλήρως ενήμερος. Βουλευτές της καραμανλικής πτέρυγας ωστόσο έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι η τακτική Μπαλτάκου ήταν από ανεύθυνη ώς τυχοδιωκτική.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το θέμα σχολίασε, έπειτα από ερώτηση της εφημερίδας μας, ο γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βασίλης Χρονόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» «επιβεβαιώνουν τον «περίεργο», εξωθεσμικό και αντιδεοντολογικό ρόλο που διαδραμάτισε ο τέως γ.γ. της κυβέρνησης, καθ’ υπέρβασιν των αρμοδιοτήτων του». Υποστήριξε δε ότι «με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αλλά και την έκδοση απόφασης με το ίδιο πλαίσιο προστασίας του άρθρου 19, που υπέγραψαν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης, διαφαίνεται ότι η «ατζέντα Μπαλτάκου» είναι εκτός της ατζέντας της κυβέρνησης».
Με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη όπου συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκε σε έναν απλό σχολιασμό των αποκαλύψεων και κύκλοι της Κουμουνδούρου τόνιζαν ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι υπήρχε τακτική συνεννόηση του Τάκη Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή. «Επιβεβαιώνονται τα όσα λέγαμε τόσο καιρό και αποδεικνύεται ότι υπήρχαν συνεννοήσεις, ώστε να διαμορφωθούν διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα» υπογράμμιζαν. Νωρίτερα ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», χαρακτήριζε τη Χρυσή Αυγή «δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας».
Εντονη ήταν η αντίδραση του Πάνου Καμμένου, το κόμμα του οποίου εμπλέκει στις όλες «συνεννοήσεις» ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης. «Ο Τάκης Μπαλτάκος έκανε πολλές προσπάθειες από την αρχή να μας προσεγγίσει, αλλά του το ξέκοψα αμέσως και τον κατήγγειλα δημόσια για προσπάθεια δημιουργίας μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης» τονίζει στην Εφ. Συν., προσθέτοντας:
«Στα σχέδιά του ήταν η δημιουργία κοινών γραμμών ανάμεσα σε Ν.Δ-ΑΝ.ΕΛΛ.-Χρυσή Αυγή. Ακόμα και σήμερα λειτουργεί κατ’ εντολήν του Αντώνη Σαμαρά. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δεξιού κόμματος με ακροδεξιούς και στελέχη της Χρυσής Αυγής, για να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία. Ο Μπαλτάκος αναζητά και αποστάτες από τους ΑΝ.ΕΛΛ. μέσω πιέσεων από κρατικές υπηρεσίες, τις οποίες ελέγχει ο ίδιος».
«Οι πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν το δημοκρατικό τόξο στη χώρα μας οφείλουν, χωρίς μισόλογα και δεύτερες σκέψεις, να πάρουν σαφείς αποστάσεις από φαινόμενα και πρακτικές που υπονομεύουν τη δημοκρατία» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Πρόσθεσε ότι «επί μακρόν διατηρήθηκε στη θέση του ένα πολιτικό πρόσωπο που με τη γενικότερη στάση του προκάλεσε τη δημοκρατική κοινή γνώμη» και κατέληξε: «Οι πραγματικές προθέσεις της ακροδεξιάς ομάδας του Μαξίμου ήταν να σχεδιάσει ανοίγματα στη Χρυσή Αυγή, όπως προκύπτει από την πολιτική ατζέντα της Ν.Δ. εκείνη την εποχή (αντιρατσιστικός νόμος, ιθαγένεια). Κάθε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, άμεση ή έμμεση, είναι απολύτως απαράδεκτη».
Βέβαια την επίμαχη περίοδο της «βασιλείας Μπαλτάκου» η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην τότε τρικομματική, χωρίς να μιλά για «ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου