Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Να λογοδοτήσουν οι προστάτες της Χρυσής Αυγής



Η αστυνομική και ποινική καταστολή είναι ευθέως ανάλογη με τη σκληρότητα των μέτρων που λαμβάνονται από την τρικομματική κυβέρνηση. Ξέρουν καλά ότι, χωρίς κλιμάκωση της βίας, δεν μπορεί να περάσει η παραπέρα φτωχοποίηση της κοινωνίας.


Στο κράτος έκτακτης ανάγκης, οι μηχανισμοί καταστολής αποκτούν ειδικό βάρος, γιατί αυτοί διεκπεραιώνουν τις πρακτικές βιοπολιτικής. Οι πολίτες, ως γυμνά σώματα, γίνονται αντικείμενα πειθάρχησης και ελέγχου. Αυτοί που έχουν το μονοπώλιο της βίας αποφασίζουν και τα εκάστοτε όριά της. Και τα όρια αυτά καθίστανται πάντα νόμιμα, στο όνομα μιας έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε η εκτροπή να αποκτά μια κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, τα βασανιστήρια που έγιναν στο άντρο της ΓΑΔΑ, ενάντια στους 15 αντιφασίστες συλληφθέντες, ίσως δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάσουν. Παρά ταύτα ευτυχώς μας αιφνιδίασαν, γιατί τα βασανιστήρια αποτελούν την πλέον βάρβαρη και ταυτόχρονα την πλέον ευτελή μορφή βίας.


Είναι η στιγμή που ο πολίτης, γυμνός από δικαιώματα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βία ενός αδίστακτου μηχανισμού, ο οποίος αθέατα συνθλίβει σωματικά και ηθικά το σώμα και την ψυχή. Είναι η στιγμή μιας αναμέτρησης χωρίς όρους, όπου η ισχύς, η αυθαιρεσία και η κτηνώδης βία ακυρώνουν την ανθρώπινη υπόσταση. Οι «παλικαράδες» αστυνομικοί, προστάτες της Χρυσής Αυγής πρέπει να λογοδοτήσουν. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί αυτή την εκτροπή.


Η ελληνική και ευρωπαϊκή έννομη τάξη έχει θωρακιστεί απέναντι σε αυτή την ακραία μορφή κατάχρησης εξουσίας και τιμωρεί, αυστηρά και χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους δράστες αυτών των κακουργηματικών πράξεων. Όσο κι αν ο πολιτικός τους προϊστάμενος προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα ή να το αφήσει να ξεχαστεί μέσα από μια μακρόχρονη δικαστική έρευνα που θα συμψηφίζει ευθύνες, τα βασανιστήρια δεν μπορεί να είναι ανεκτά στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας.


Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μπορεί να γίνει τέλειος, αν δεν αντιδράσουμε. Το Αμπού Γκράιμπ δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αναβιώσει εδώ. Οι παραπονούμενοι των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια (σώματα ασφαλείας και δικαστές) πρέπει να δουν συλλογικά τον ρόλο που τους έχουν αναθέσει στην κοινωνική εκκαθάριση που συντελείται με τόσο άγριο τρόπο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου