Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Καταγγελίες για τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ: Βαριά σωματική βλάβη είδαν οι ιατροδικαστές

Απάντηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, που επιχείρησε να καλύψει τα βασανιστήρια που έγιναν στη ΓΑΔΑ σε βάρος συλληφθέντων, απειλώντας μάλιστα να μηνύσει τον Guardian που τα δημοσίευσε, έδωσε μιλώντας στην “Αυγή” της Κυριακής η δημοσιογράφος της εφημερίδας που έκανε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. “Η εφημερίδα δημοσίευσε και τις δύο απόψεις” λέει η Μαρία Μαργαρώνη και τονίζει με νόημα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή και ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση.


Το δημοσίευμα της εφημερίδας επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες ιατροδικαστικές εξετάσεις που κάνουν λόγο για “βαριά σωματική βλάβη” από “αιχμηρό θλων όργανο”, μ’ άλλα λόγια οι συλληφθέντες δεν έπεσαν και χτύπησαν σε κάποιο πάτωμα…  Οι συλληφθέντες εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μηνύσεις, μόλις συμπληρωθεί το υλικό της δικογραφίας, από την οποία έλειπαν βασικά στοιχεία, όπως τα πορίσματα των ιατροδικαστών που παραδόθηκαν στους συνηγόρους αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο ανακριτής της υπόθεσης πάντως έχει ήδη στείλει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις στον εισαγγελέα ζητώντας την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Από τη Μ. Μαργαρώνη ζητήθηκε ένα σχόλιο για τις παραληρηματικές δηλώσεις του Ν. Δένδια στη Βουλή. “Όσον αφορά το σχόλιο του κ. Δένδια ότι το δημοσίευμα πλήττει την ελληνική δημοκρατία, ένα μόνο θα ήθελα να πω: ότι το καλύτερο πράγμα για την ελληνική δημοκρατία αυτή τη στιγμή θα ήταν να γίνει μια σοβαρή ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες που αφορούν ορισμένα τμήματα της αστυνομίας” είπε η δημοσιογράφος του “Guardian”.

Απαντώντας επίσης στους υπαινιγμούς του υπουργού ότι το δημοσίευμα ήταν πολιτικά κατευθυνόμενο με το… ατράνταχτο επιχείρημα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα, η Μ. Μαργαρώνη είπε: “Οι δημοσιογράφοι δεν χρειάζονται πολιτική ώθηση για να αποφασίσουν να ερευνήσουν τέτοιες καταγγελίες. Ο Guardian, όπως κάνει κάθε σοβαρή εφημερίδα, δημοσίευσε και τις δύο απόψεις, δηλαδή και τις καταγγελίες και τα όσα είπε ο υπεύθυνος Τύπου της αστυνομίας κ. Μανούρας”.

Στο μεταξύ έκπληξη προκάλεσε στους συνηγόρους υπεράσπισης το γεγονός ότι ο Ν. Δένδιας ήταν γνώστης των στοιχείων των ιατροδικαστικών εξετάσεων μιας εκκρεμούς δικογραφίας και μάλιστα πριν αυτές φτάσουν στα χέρια τους. Όπως έλεγαν στην “Αυγή” της Κυριακής, οι μηνύσεις θα κατατεθούν άμεσα αφού το σχετικό υλικό εντάχθηκε στη δικογραφία αργά το μεσημέρι της Παρασκευής και σε κάθε περίπτωση η προθεσμία που τους δίνει ο νόμος είναι τρεις μήνες.

Όσον αφορά τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, ειδικά στην περίπτωση του συλληφθέντα που έμεινε όλη τη νύχτα στην ασφάλεια με σπασμένο χέρι και ανοιγμένο κεφάλι, κάνουν λόγο για βαριά σωματική βλάβη και για “θλαστικό τραύμα των μαλακών μορίων του τριχωτου της κεφαλής και στη βρεγματική χώρα καλυμένο με αιματόπηγμα, 1,7 εκατοστών, θλαστικές εκχυμώσεις κατά τη δεξιά κροταφική και ζυγωματική χώρα εκδορές κατά τη αριστερή κατ’ αγκώνα άρθρωση εκτεταμένες θλαστικές εκχυμώσεις κατά τη δεξιά νεφρική χώρα” κ.λπ. Σύμφωνα με την έκθεση “συνεστήθη νευροχειρουργική εκτίμηση” καθώς “εκ της βαριάς ταύτης σωματικής βλάβης, θλώντος οργάνου προκληθείσης, ο ανωτέρω θέλει νοσήσει και απόσχει ένα μήνα από τον τραυματισμό του εκτός επιπλοκής”.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου