Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Κείμενο αντιφασιστών για την μοτοπορεία των νεοναζί στα Νότια προάστια

Στο πλαίσιο της απεγνωσμένης προσπάθειάς της να επιβληθεί στο δρόμο και να αποκτήσει ένα «πάτημα» στις γειτονιές των Νοτίων Προαστίων, η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης, 18/6 μοτοπορεία επίσημα ανακοινωμένη σε τοπικό μέσο πληροφόρησής της. Την ώρα που οι χρυσαυγίτες κινούνταν, με τη συνοδεία και την πλήρη υποστήριξη της αστυνομίας, στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Γλυφάδας και του Ελληνικού, έγιναν αντιληπτοί από αντιφασίστες και αντιφασίστριες, οι οποίοι ανέκοψαν την πορεία τους και τους έδωσαν την απάντηση που τους αρμόζει. Αργότερα, οι μπάτσοι προχώρησαν στην προσαγωγή 7 ατόμων.

 Σε μία εποχή όπου το κεφάλαιο αναδιαρθρώνεται και επιτίθεται ολομέτωπα στα εργασιακά και ευρύτερα στην κοινωνία, πρώτο ζήτημα για το κράτος είναι η καταστολή όσων αντιστέκονται στην πολιτική του. Στα πλαίσια της καταστολής των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας, το κράτος, ανάμεσα σε πολλά άλλα (όπως τις πρόσφατες επιτάξεις απεργών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το ξύλο σε γενικές απεργίες, τη φίμωση του ανατρεπτικού λόγου) επιχειρεί πάγια να διαχωρίζει τους εκμεταλλευόμενους και να στρέφει κομμάτια τους ενάντια σε άλλα, πιο αδύναμα και πιο απομονωμένα. Στη κατεύθυνση της αναπαραγωγής του δόγματος του «διαίρει και βασίλευε», το κράτος επιστρατεύει ιστορικά μία σειρά από μηχανισμούς και εργαλεία, από τους μεγαλοδημοσιογράφους μέχρι και τους φασίστες.

Ο ρόλος, λοιπόν, της Χρυσής Αυγής, είναι πέρα για πέρα συστημικός. Με το να καταδεικνύει τους μετανάστες ως τους βασικούς υπαίτιους για τα προβλήματα που βιώνει η τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, στην πράξη λειτουργεί απλά ως ένας ακομα αντιπερισπασμός από τους πραγματικούς υπεύθυνους για την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των εκμεταλλευόμενων, που δεν είναι άλλοι από τα ντόπια και διεθνή αφεντικά. Με το να αποπροσανατολίζουν την συσσωρευμένη κοινωνική οργή ουσιαστικά την διοχετεύουν σε οδούς ανώδυνες για το κράτος και το κεφάλαιο.

Όπως είναι πλέον γνωστό από την πρόσφατη εμπειρία τόσο στα Νότια Προάστια, όσο και στις υπόλοιπες γειτονιές της Αθήνας, η παρουσία και η δραστηριοποίηση ενός πυρήνα ή τοπικών γραφείων της Χρυσής Αυγής συνοδεύεται από μαχαιρώματα μεταναστών, μπραβιλίκια σε καταστήματα και πάγκους στις λαϊκές αγορές και επιθέσεις σε αγωνιστές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα μαχαιρώματα που έγιναν στην Αργυρούπολη την ημέρα των Χριστουγέννων το 2012, το πρόφτατο μαχαίρωμα ενός μαθητή σε σχολείο του Παλαιού Φαλήρου και την επίθεση σε αγωνιστές την ώρα που μοίραζαν κείμενο σε λαϊκή του Παγκρατίου. Παράλληλα, οι χρυσαυγίτες συνεχίζουν τις γνωστές ψευτομαγκιές και τους τραμπουκισμούς τους προσπαθώντας να εκφοβίζουν τη γειτονιά και να την εξαναγκάζουν σε παθητικότητα, ωστε να μπορούν να δρούν ανενόχλητοι.

Το να μην αποκτήσουν κανένα πάτημα οι χρυσαυγίτες, ούτε σε επίπεδο ιδεών, ούτε και στο επίπεδο του δρόμου μέσα στις γειτονιές μας, είναι επομένως ένα ζήτημα ζωτική σημασίας, που δεν αφορά μόνο τους αντιφασίστες και τους εκάστοτε αγωνιστές, αλλά και όλη τη κοινωνία. Η απάντηση, συνεπώς, στην επέλαση των φασιστών δεν εξαρτάται μόνο από την διαρκή ετοιμότητα των αντιφασιστών, αλλά και από την στάση της τοπικής κοινωνίας. Η γειτονιά του Ελληνικού, μια γειτονιά που έχει τις καταβολές της στην προσφυγιά του Πόντου, και που γνωρίζει από εξαναγκαστική μετανάστευση, έχει δείξει πολλάκις στο παρελθόν τα αντανακλαστικά της απέναντι στους φασίστες (όπως για παράδειγμα με την τελευταία παρέμβαση των χρυσαυγιτών στην Ιασωνίδου στις 24 Νοέμβρη του 2012). Η αλληλέγγυα στάση που δείχνει και που έδειξε ένα μεγάλο κομμάτι της γειτονιάς στους αντιφασίστες την περασμένη Τρίτη συνέβαλλε σημαντικά στην ματαίωση των σχεδίων των χρυσαυγιτών και στην ανακοπή της πορείας τους.Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι η επαγρύπνηση των αντιφασιστών, η μεταξύ τους αλληλεγγύη και οι αυτοοργανωμένες δομές των «από τα κάτω» είναι ικανές να απομυθοποιήσουν και να ξεφτυλίσσουν τελειωτικά τα περίφημα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής.

Ο πόλεμος ενάντια στον φασισμό είναι και πόλεμος ενάντια στο κεφάλαιο και την κρατική καταστολή. Στην σημερινή συγκυρία, επομένως, παραμένει άμεση και επιτακτική ανάγκη να έχουμε σε όλες τις γειτονιές, στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία και τις σχολές οξυμένα αντανακλαστικά και διαρκή ετοιμότητα και να τσακίζουμε τον φασισμό όπου και αν αυτός φυτρώνει.

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΣΟΥΡΜΕΝΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Αντιφασίστες-Αντιφασίστριες

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου