«Οι Έλληνες εξωτερικεύουν όλο και πιο απροκάλυπτα την αποστροφή που τους προκαλεί η παρουσία φασιστών στην πολιτική σκηνή της χώρας τους», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια ανάμεσα στο κόμμα και τον δήμαρχο Αθηναίων με επίκεντρο τη διανομή τροφίμων στην πλατεία Συντάγματος.
«Για πολλούς Έλληνες,το Ορθόδοξο Πάσχα είναι μία ευκαιρία να συναντήσουν τους φίλους και την οικογένεια, να φάνε όλοι μαζί και να τηρήσουν τις θρησκευτικές τους παραδόσεις. Για τους νεοναζιστές, όμως, της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι μόλις πρόσφατα μεταπήδησαν από τον ‘Ελληνικό’ παγανισμό σε μια δηλωμένη αγάπη προς τον Χριστιανισμό, η γιορτή αυτή αποτέλεσε μία ευκαιρία για προπαγάνδα», ξεκινάει το άρθρο με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια της Μ. Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος.
«Την περασμένη Πέμπτη το κόμμα διαφήμισε την προσπάθειά του να διανείμει φαγητό ‘μόνο για Έλληνες’ στη πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Την επόμενη μέρα, όταν οι Αθηναίοι ταξίδευαν στους τόπους καταγωγής τους – μέλη της οργάνωσης κρατούσαν σηκωμένες της μπάρες των διοδίων -μια συμβολική κίνηση αντίστασης ενάντια στα μέτρα λιτότητα – ώστε οι οδηγοί να μπορούν να περάσουν δωρεάν».
«Τέτοια τεχνάσματα αποτελούν κοινή πρακτική ενός κόμματος που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συλλογική οργή που έφερε η κοινωνική κρίση, αλλά και τα κύματα ρατσισμού που αυτή έχει πυροδοτήσει» επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο οποίος αναφέρει μάλιστα και μια δική του εμπειρία:
«Όπως μου είπε μια ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής στην Πετρούπολη κατά την τελευταία επίσκεψή μου στην Ελλάδα πριν ένα μήνα, είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να κάνει τους πολιτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα ‘ψέματα και τις απάτες τους’ απέναντι στον λαό. Δεν είναι η μόνη: Ένα χρόνο σχεδόν μετά τις εκλογές που έφεραν τη Χρυσή Αυγή από το σκοτάδι όπου βρισκόταν στην τρίτη θέση στη Βουλή, οι δημοσκοπήσεις τη φέρουν σταθερά στο 10-12%».
«Αυτό που άλλαξε, ωστόσο, είναι ότι στην περίπτωση του Συντάγματος, το κόμμα απέτυχε να πραγματοποιήσει την διαφημισμένη διανομή τροφίμων. Ένα φορτηγό που θα τα μετέφερε εμποδίστηκε από την αστυνομία να εισέλθει στην πλατεία χρησιμοποιώντας ακόμη και δακρυγόνα -μια ‘υποδοχή’ που συνήθως επιφυλάσσουν σε αριστερούς διαδηλωτές- απέναντι στα 50 περίπου μέλη της Χρυσής Αυγής που βρίσκονταν εκεί». Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στο γνωστό περιστατικό της επίθεσης του βουλευτή της ΧΑ Γιώργο Γερμενή προς τον Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.
Τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Συντάγματος δεν αποκάλυψαν μόνο το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής αυτής -φτηνά λαϊκίστικα κόλπα, συνοδευόμενα από βίαιες απειλές- αλλά και την αυξανόμενη αντίσταση του κόσμου απέναντι σε αυτά. Μέχρι τώρα το κόμμα έχει προχωρήσει αρκετές φορές σε ενέργειες «μόνο για Έλληνες», σπάνια ωστόσο αυτές έβρισκαν την αντίσταση των αρχών, παρά τον κραυγαλέο ρατσισμό που συνόδευε αυτές τις πράξεις, σε μια χώρα που η πράξεις βίας απέναντι σε εθνικές μειονότητες αυξάνονται συνεχώς.
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για ένα γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή. «Η Κλειώ Παπαπανταλέων, δικηγόρος που έχει εκπροσωπήσει στο δικαστήριο θύματα επιθέσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής με ενημέρωσε πως η ελληνική δικαιοσύνη έχει υπάρξει ασυνήθιστα επιεικής στις κρίσεις της απέναντι στην Χρυσή Αυγή, τη στιγμή που μάρτυρες και θύματα έχουν συχνά εμποδιστεί και απουθαρρυνθεί από αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό».
«Ενθαρρυμένη από αυτήν την κατάσταση, η Χρυσή Αυγή κάνει ό,τι μπορεί για να εισχωρήσει στους θεσμούς της χώρας, χτίζοντας δίκτυα υποστήριξης στους κόλπους της αστυνομίας, εισβάλλοντας σε νοσοκομεία και – ίσως το πιο ανησυχητικό – στρατολογώντας εφήβους μέσα σε σχολεία».
Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη έκθεση του συμβουλίου της Ευρώπης που κατέληγε πως η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε αποδεδειγμένα να απαγορευτεί υπό τους υπάρχοντες νόμους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει φανεί μέχρι στιγμής ανίκανη ή απρόθυμη να πράξει αναλόγως: τον Φεβρουάριο 85 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του μεγαλύτερου κόμματος της συγκυβέρνησης, υπέγραψαν μια κίνηση, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες μη «ελληνικού γένους», θα έπρεπε να απαγορευτούν από την εισαγωγή τους στην Ελληνική Αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις.
«Παρ’ όλα αυτά», καταλήγει το δημοσίευμα, «η Χρυσή Αυγή απέχει αρκετά από το να βρεθεί σε θέση ισχύος. Η ακτιβιστική βάση της παραμένει μικρή. Δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει μεγάλους αριθμούς υποστηρικτών και οι συγκεντρώσεις της συχνά λαμβάνουν χώρα απροειδοποίητα ώστε να μην έχουν χρόνο οι αντιφασιστικές ομάδες να οργανωθούν και να εκδιώξουν τα μέλη της πρώτης… Επιπλέον, πολλοί Έλληνες απλά αποστρέφονται την παρουσία φασιστών στην πολιτική σκηνή της χώρας τους, πράγμα το οποίο εκφράζουν ανοικτά και απροκάλυπτα», όπως συνέβη λόγου χάρη τον προηγούμενο μήνα στα Χανιά της Κρήτης, όπου εξαγριωμένοι κάτοικοι έριξαν τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής στη θάλασσα. Η διεθνής πίεση έχει επίσης αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
«Ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, από το οποίο πήρα συνέντευξη πέρυσι υπό τον όρο ότι θα παραμείνει ανώνυμο, το είχε πει ξεκάθαρα: ‘κάνουμε ό,τι οι άλλοι δεν τολμούν’». Αυτό όμως είναι ‘πόζα’, δεν είναι πολιτική, σημειώνει ο αρθρογράφος. Και μπορεί να σπάσει. «Πρέπει όμως να σπάσει τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».
Πηγή: www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου