Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η πιο μαζική πορεία όλων των εποχών στην Ξάνθη. Ηχηρή απάντηση απέναντι στο ρατσισμό και τους προστάτες του


Με μια ειρηνική, πάνδημη και εντυπωσιακή αντιρατσιστική πορεία η κοινωνία της Ξάνθης έδωσε την πιο μαζική και αποστομωτική απάντηση στα φαινόμενα ρατσισμού που έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή αλλά και σε όσους λυσσαλέα πολέμησαν την υπερκομματική διοργάνωση της κινητοποίησης. Ήταν η μεγαλύτερη πορεία που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας. Πάνω από 2.500 κόσμου, ενδεχομένως 3.000, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, όλων των πολιτικών και επαγγελματικών χώρων, βρέθηκαν στην πόλη και διαδήλωση ενωμένοι απέναντι στο ρατσισμό της Χ.Α. και οποιουδήποτε άλλου πολιτικού ή απολίτικου μορφώματος. Αφορμή για την πορεία υπήρξε η επίθεση χρυσαυγιτών εναντίον 30χρονου μουσουλμάνου στην Κεντρική Πλατεία και η τρομοκράτηση μαθητών φροντιστηρίου και θαμώνων καφέ γύρω από την καταγωγή τους.

Ξεκίνησε από μια ιδέα του βουλευτή Ζεϊμπέκ Χουσείν και αγκαλιάστηκε από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους καθώς και το Εργατικό Κέντρο, την ΕΛΜΕ Ξάνθης, τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Τοπείρου, την Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου Ξάνθης, την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης ενώ την συμπαράσταση και συμμετοχή τους εξέφρασαν και άλλοι φορείς με ανακοινώσεις τους.

Μεγάλη συμμετοχή, ειρηνικό κλίμα, συνθήματα εναντίον της Χ.Α. και του φασισμού.

Η μεγάλη κινητοποίηση ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία με την ανάγνωση του πολιτικού πλαισίου που είχε καθορίσει η οργανωτική επιτροπή των πολιτικών, συνδικαλιστικών φορέων και κινήσεων πολιτών της Ξάνθης. Στη συνέχεια η μεγάλη πορεία κατευθύνθηκε από την περιοχή της Παν. Τσαλδάρη , στις μειονοτικές γειτονιές, πέρασε στο κέντρο της πόλης, πέρασε μπροστά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και κατέληξε στην Πλατεία. Όταν η κεφαλή της πορείας έμπαινε στην πλατεία η ουρά της βρισκόταν επί της οδού Μπρωκούμη, γεμίζοντας το κέντρο της Ξάνθης με το ηχηρό μήνυμα της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο μίσος και το ρατσισμό.

Παρόντες, χιλιάδες πολίτες αλλά επίσης οι βουλευτές Χ. Ζεϊμπέκ, Α. Καραγιουσούφ, Α. Χατζηοσμάν, ο πρώην Υπουργός Σ. Ξυνίδης, ο πρώην βουλευτής Μ. Τσετίν, οι Δήμαρχοι Β. Τσολακίδης, Μ. Τζουκάλ, Σ. Χατζηευαγγέλου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Α. Μπεμπεκίδης, γραμματείς κομμάτων, επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέλη κινήσεων πολιτών.

Η πορεία ήταν ειρηνική και δυναμική σε όλη τη διαδρομή και διεξήχθη κάτω από ανεπανάληπτη πολεμική και διχαστικά μηνύμαρα παραγοντίσκων της πλειονότητας και της μειονότητας που δέχθηκαν την ηχηρή απάντηση των πολιτών που αντιστέκονται στη βία και το ρατσισμό και αρνούνται να υποταχθούν στην κοινωνία φόβου και τρομοκρατίας που, ηθελημένα ή εσκεμμένα, υπηρετούν κάποιοι. Ήταν μια μεγάλη στιγμή για την ειρηνική συμβίωση στην περιοχή και ένα μήνυμα στη συντετατγμένη πολιτεία, για την απαίτηση της κοινωνίας να απομονώσει τα ακραία στοιχεία και να διατηρήσει την κατάκτηση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

XanthiPress.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου