Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Οι ερευνητές εδραιώνουν συσχετισμό μεταξύ ρατσισμού και περιορισμένης διανοητικής ικανότητας

Τα πορίσματα πολλαπλών επιστημονικών ερευνών υποδεικνύουν ότι η προκατάληψη, ο ρατσισμός και η μεροληψία είναι περισσότερο πιθανό να είναι παρόντα σε ανθρώπους με περισσότερο περιορισμένη αντίληψη, περιορισμένη πνευματική ευελιξία και μειωμένη ικανότητα κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Παρά τις σημαντικές συνέπειες για τις διαπροσωπικές συμπεριφορές και σχέσεις, οι διανοητικές ικανότητες έχουν ευρέως παραβλεφθεί ως αιτίες της προκατάληψης.

Προτείναμε και ελέγξαμε μοντέλα μεσολάβησης με βάση την υπόθεση ότι χαμηλότερη διανοητική ικανότητα αποτελεί προϋπόθεση για μεγαλύτερη προκατάληψη, δια μέσου του ενστερνισμού δεξιών ιδεολογιών (κοινωνικός συντηρητισμός, απολυταρχισμός, αυταρχισμός) και περιορισμένης ύπαρξης ευκαιριών επαφής με ομάδες άλλων ιδεολογιών, κοινωνικού και πολιτισμικού χαρακτήρα.

Σε μία ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιήθηκαν δύο μεγάλης κλίμακας αντιπροσωπευτικά δείγματα (Ν = 15.874) και παρατηρήθηκε ότι χαμηλότερος δείκτης γενικής ευφυΐας (g) στην παιδική ηλικία προβλέπει υψηλότερα επίπεδα ρατσισμού στην ενήλικη ζωή του ατόμου. Το αποτέλεσμα αυτό ευρέως βρέθηκε να σχετίζεται με τον ενστερνισμό συντηρητικών ιδεολογιών.

Μία δευτερεύουσα ανάλυση δεδομένων από τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε τον συσχετισμό μεταξύ περιορισμένων ικανοτήτων αφηρημένης διανόησης και την παρουσία ομοφοβικών προκαταλήψεων, μια σχέση μερικώς οφειλόμενη σε αυταρχισμό και περιορισμένες ευκαιρίες επαφής μεταξύ των ομάδων. Όλες οι αναλύσεις έλαβαν υπόψη το μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των ερωτηθέντων.

Τα αποτελέσματά αυτά υποδεικνύουν ότι οι διανοητικές ικανότητες παίζουν κρίσιμο ρόλο, ο οποίος μέχρι προσφάτως είχε παραβλεφτεί, στην ανάπτυξη προκαταλήψεων. Συμπερασματικά, προτείνουμε την απόδοση μεγαλύτερης βάσης στο ρόλο των διανοητικών ικανοτήτων στην έρευνα που αφορά τις προκαταλήψεις ως κοινωνικό φαινόμενο, καθώς επίσης και την ενσωμάτωσης του παράγοντα των διανοητικών ικανοτήτων σε μοντέλα που αφορούν τις προκαταλήψεις.

Πηγή: kar.org.gr

1 σχόλιο:

  1. Ας κάνουμε έναν διευκρινιστικό διαχωρισμό εδώ. Συντηρητικός ή και προκατειλημμένος θεωρείται και αυτός που είναι θρησκόληπτος. Όμως άλλο είναι η σωστή πίστη στη θρησκεία και άλλο και άλλο το φανατικό μίσος. Προσωπικά πιστεύω στον Θεό αλλά δεν πιστεύω στους παπάδες. Λατρεύω τον Θεό αλλά δεν αγιοποιώ τους κληρικούς. Το κυριότερο; Είμαι Χριστιανός αλλά σέβομαι τις θρησκείες όλου του κόσμου και τους λαούς που τις ασπάζονται. Θέλω να καταλήξω ότι ο σωστός συντηρητικός, πέρα από τα δικά του πιστεύω, κατανοεί και σέβεται την κουλτούρα και τα πιστεύω των άλλων έστω και αν δεν τα ασπάζεται. Ο σωστός συντηρητικός δεν τρέφει μίσος γιατί ξέρει ότι όλοι οι λαοί, άσπροι, μαύροι, κίτρινοι κ.τ.λ, είναι παιδιά του ίδιου θεού έστω και αν ο καθένας τον ονομάζει Θεό, Αλλάχ, Βούδα ή κάπως αλλιώς. Οι χρυσαυγίτες δεν είναι ούτε θρησκόληπτοι ούτε συντηρητικοί. Είναι σατανιστές και επιτελούν το έργο του διαβόλου. Θα συμφωνήσω ότι είναι περιορισμένης αντίληψης με κόμπλεξ κατωτερότητας που για να το ξεπεράσουν επιτίθενται σε λαούς άλλων χρωμάτων για να νιώθουν δυνατοί. Ξεχνάνε όμως ότι τα σκουλήκια ότι και να κάνουν πάντα θα σέρνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή