Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί

# Ομάδες νταήδων το Σάββατο 29/1 επί ώρες τρομοκρατούν και κακοποιούν περαστικούς και επιβάτες του μετρό στην Ομόνοια. Παλικαρίσια πολλοί μαζί κυκλώνουν, γρονθοκοπούν και κλωτσάνε τον καθένα μεμονωμένο άνθρωπο που μοιάζει μετανάστης, καθώς και όποιον ιθαγενή περαστικό δεν βιαστεί να φύγει αλλά αντιδράσει στη βαρβαρότητα. Οι νταήδες βγήκαν να «δείρουν» στην Ομόνοια έπειτα από συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής. Γράφτηκε και σχολιάστηκε αρνητικά στον Τύπο («ΤΑ ΝΕΑ», 30/1), μετά πέρασε η επικαιρότητα και το ξεχάσαμε μέσα στα μύρια και δύσκολα προβλήματα γύρω.
# Μεγαλύτερος κοινωνικός κίνδυνος και χειρότερη παρακμή από την τυφλή βία από ομάδες νταήδων, που βγαίνουν κάθε λίγο στους δρόμους και βιαιοπραγούν πάνω σε ανθρώπους, δεν υπάρχει για μια κοινωνία. Οποτε συνέβη κάτι τέτοιο στην ιστορία, άνοιξε μια άβυσσος αιματοχυσίας και πλήρωσαν τίμημα ασήκωτα βαρύ όλοι - πέρα από τα τραγικά θύματα, όλοι. Η ανοχή και η αδιαφορία απέναντι σε οπαδούς των αγκυλωτών σταυρών είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την άβυσσο. Δεν εννοώ βέβαια ότι ο καθένας ή καθεμία μας να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ανθρώπους.
# Οχι, δεν μπορεί. Κυκλοφορούν σε ομάδες, είναι οπλισμένοι με λοστούς και αλυσίδες, έχουν κουλτούρα συμμορίας, είναι νέοι και ιδίως αρκετά διαταραγμένοι για να είναι λάτρες της βίας και άρα να μην έχουν ηθικό φραγμό ούτε κανένα δισταγμό να την ασκήσουν, την επιδεικνύουν με καμάρι μεταξύ τους. Δεν μπορεί ο μεμονωμένος περαστικός πολίτης, ούτε έχει νόημα η «θυσία» του, να βρεθεί στα καλά καθούμενα αιμόφυρτος στο νοσοκομείο.
# Μπορεί όμως η Αστυνομία. Μπορεί το κράτος. Η Αστυνομία έκανε, όπως γράφτηκε, εκείνο το Σάββατο «42 προσαγωγές», όμως «οι προσαχθέντες αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι». Υποθέτω ότι κατά το ρεμπέτικο «Κάτω στα λεμονάδικα», όπως και οι «λαχανάδες» του άσματος, οι 42 που «πιάστηκαν έκαναν την κυρία». Και φαίνεται δεν είχε η Αστυνομία αποδείξεις. Ομως ο κίνδυνος από τέτοια φαινόμενα γεννάει για τους κυβερνώντες ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί δεν είναι ηθικός αυτουργός των βιαιοπραγιών η οργάνωση που με τις θέσεις της στην εκδήλωση ενέπνευσε τους δράστες;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου