Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση στο Δημαρχείο της Σπάρτης

 Με αφορμή την προκλητική αίτηση στο Δήμο της Σπάρτης των υμνητών της χούντας, της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή για εκδήλωση την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνίου, συσπειρώθηκε μια ομάδα πολιτών από διαφορετικόυς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους με αντιφασιστικά αντανακλαστικά "Πολίτες ενάντια στο φασισμό". Έτσι το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή τουλαχιστον 50 πολιτών και την απόδοση του παρακάτω ψηφίσματος.
                                                     ΨΗΦΙΣΜΑ

 Εμείς που υπογράφουμε το ψήφισμα αυτό αντιλαμβανόμαστε από κοινού ότι η απειλή ανάκαμψης του νεοναζισμού είναι ξένη και επικίνδυνη σε αυτό τον τόπο και την συλλογική ιστορική μνήμη των κατοίκων.

 Η ανάδυση της νεοφασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής στις μέρες μας εκπροσωπείτε από την Χρυσή Αυγή και απειλή θεμελιώδη δημοκρατικά κεκτημένα. Η αναβίωση της φασιστικής ιδεολογίας και των πρακτικών της αποτελεί ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πισωγύρισμα, δηλητηριάζει την κοινωνία και οδηγεί με βεβαιότητα στον κοινωνικό κανιβαλισμό και την αναβίωση των πιο μαύρων σελίδων της πρόσφατης ιστορίας.

 Η πολύπλευρη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία πρέπει να γίνει αφετηρία μεταξύ άλλων για ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στις ταξικά αποκλεισμένες και ευάλωτες ομάδες.

 Απέναντι στη πολιτική αναγέννηση του ναζισμού προς υπεράσπιση δεν είναι απλώς οι μετανάστες αλλά η Δημοκρατία, η ίδια πολιτική κοινότητα.

 Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθηνση πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιου είδους πρακτικές και δεν υοθετούμε θέση παρατηρητή στην εδραίωση κλίματος πολιτικής και κοινωνικής τρομοκρατίας ή επιθέσεων κατά των αδυνάτων και των διαφορετικών αυτού του τόπου.

 Όλοι μας, ανεξάρτητα από την ιδεολογική αφετηρία, τις φιλοσοφικές καταβολές και την ιδεολογική ή πολιτική εστίαση που επιλέγει ο καθένας μας, καλούμαστε να αναπτύξουμε, διακριτικά και μεθοδικά, ενεργές πρωτοβουλίες υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των κοινωνικών, πολιτικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

 Με αφορμή την απόπειρα της τοπικής νεοναζιστικής οργάνωσης να οργανώσει εκδήλωση πρόκλησης στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, επιλέγοντας τη συμβολική ημερομηνία του αιματοβαμμένου επιθανάτιου ρόγχου της δικτατορίας των συνταγματαρχών, οι δημοκρατικοί πολίτες και συλλογικοί φορείς της πόλης μας, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους, ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και να μη συμπράξει στην παραχάραξη της ιστορικής μνήμης.

 Η ελευθερία της δημοκρατίας δεν μπορεί να εμπεριέχει την πολιτική αυτοχειρία και παράδοσή της σε εκείνους που θελουν να την καταργήσουν.

 Η λήθη της δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι συλλογική αμνησία και λοβοτομή μιας κοινωνίας που έχει βιώσει οδυνηρά τον ολοκληρωτισμό των ναζί και των επιχώριων θαυμαστών τους διαχρονικά.

  Η επίκληση μιας θεσμικής νομικής υπόστασης δεν μπορεί να καλύπτει τόσο τις έκνομες δράσεις βίας όσο και την εξύμνηση βεβαιωμένων εγκλημάτων από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου.

                                                                                                          Σπάρτη 24/10/2012
                                                                                            Πολίτες ενάντια στο φασισμό
ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ     

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου