Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ρεπορτάζ της Guardian: Η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρήσει στην ελληνική αστυνομία

«Φόβος και απέχθεια στην Αθήνα». Με αυτό τον τίτλο η βρετανική εφημερίδα The Guardian δημοσιεύει εκτενέστατο ρεπορτάζ για τη Χρυσή Αυγή υποστηρίζοντας ότι «οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του νέο-ναζιστικού κόμματος είναι η Ελληνική Αστυνομία».

Το δημοσίευμα, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, περιλαμβάνει μια άκρως αποκαλυπτική δήλωση αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος αναφέρει ότι «η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρήσει στην Ελληνική Αστυνομία».

Μιλώντας στο Guardian, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματικός είπε ότι η ελληνική πολιτεία είχε πλήρη επίγνωση των δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ κατονομάζει ως υπαίτιους της κατάστασης τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αλλά και την ηγεσία της αστυνομίας που «κάνει τα στραβά μάτια».

Το ρεπορτάζ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο φασιστικό χαιρετισμό των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και στις βίαιες επιθέσεις του κόμματος απέναντι στους μετανάστες.

Περιλαμβάνει δε μαρτυρίες μεταναστών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ φιλοξενεί επίσης και δηλώσεις της γνωστής δικηγόρου Γιάννας Κούρτοβικ.

Συγκεκριμένα, η κ Κούρτοβικ εξηγεί πως οι αστυνομικοί επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους, απέναντι στις δεκάδες καταγγελίες μεταναστών, ενώ αναφέρεται και σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό:

«Πριν από λίγες ημέρες και ενώ βρισκόμουν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και περπατούσα, δύο ένστολοι άνδρες βρίσκονταν λίγα μέτρα μακριά μου, και μιλώντας δυνατά είπαν ‘Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή’».

Το δημοσίευμα περιέχει και ένα βίντεο 13 λεπτών για τη Χρυσή Αυγή το οποίο έχει γίνει σε συνεργασία με την INFOWAR Productions του Αρη Χατζηστεφάνου.

Δείτε το βίντεο εδώ

Ο αξιωματικός, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, υποστηρίζει ότι σε περίπτωση αλλαγής πολιτικού σκηνικού η Χρυσή Αυγή μαζί με τμήματα του κατασταλτικού μηχανισμού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και εναντίον της Αριστεράς.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ΕΥΠ και άλλες κρατικές υπηρεσίες γνώριζαν εδώ και χρόνια κάθε κίνηση της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν υπήρχε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του θέματος, καθώς το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί «εναλλακτική λύση και μακρύ χέρι του συστήματος».

Στο ντοκιμαντέρ η Λιάνα Κανέλλη εξαπολύει σφοδρότατη επίθεση εναντίον των φασιστικών ομάδων τις οποίες χαρακτηρίζει «ιδεολογικό και πολιτικό νταβατζή σε διατεταγμένη από το σύστημα υπηρεσίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ αποκαλύπτει ότι πολλές φορές έλληνες εργοδότες απειλούν τους εργαζομένους τους ότι θα φωνάξουν την Χρυσή Αυγή και ότι πολύ συχνά φασιστικές ομάδες επιτίθενται σε εργαζόμενους που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει συγκεκριμένα περιστατικά που αποδεικνύουν ότι οι φασιστικές επιθέσεις δεν περιορίζονται σε μετανάστες αλλά στρέφονται εναντίον της Αριστεράς, των εργαζομένων αλλά και ομοφυλόφιλων.

Η απάντηση του γραφείου τύπου της ΕΛ.ΑΣ

-Είναι ευνόητο, ότι λόγω της φύσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είναι σε θέση η Ελληνική Αστυνομία να προβεί σε κάποιο ειδικότερο σχόλιο.  Δεν υπάρχει καμία ένδειξη όμως ότι κάποια Υπηρεσία δεν εκτέλεσε την αποστολή της, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της χώρας μας.

- Καμία ένδειξη  δεν υπάρχει επίσης,  όσον αφορά το παρελθόν, ότι υπήρξε ανοχή στη δράση των «σταγονιδίων» που περιγράφετε. Σήμερα, η βούληση της Πολιτείας, όπως εκφράζεται από την πολιτική ηγεσία και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια είναι ξεκάθαρη: έκνομες  συμπεριφορές, από οπουδήποτε και εάν προέρχονται, δεν γίνονται ανεκτές στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Η Ελληνική Αστυνομία δεν χρησιμοποιείται  -  ούτε θα επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί -  από οιονδήποτε πολιτικό χώρο έναντι οιουδήποτε άλλου.  Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και είναι συνταγματικά προσδιορισμένες οι αρμοδιότητες των διωκτικών αρχών. 

- Μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν παντού και σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας. Είναι άδικο όμως για το σύνολο των  Ελλήνων Αστυνομικών να τους αποδίδεται αναπόδεικτα πρόθεση «συγκάλυψης» ή να ταυτίζονται με συγκεκριμένες αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση,  καλούμε όποιον έχει  στη διάθεσή του τέτοιου είδους στοιχεία  να προβεί σε καταγγελία  είτε στην Ελληνική Αστυνομία είτε στη Δικαιοσύνη και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα διερευνηθούν εξονυχιστικά.

- Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι - σύμφωνα πάλι με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας -  μόνο παράνομες πράξεις μπορούν να διωχθούν και να κολασθούν ποινικά και όχι πολιτικές θέσεις, έστω και εάν χαρακτηρίζονται ως «ακραίες» από τα υπόλοιπα κόμματα και την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

- Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη  προανακριτική διαδικασία ή δικαστική έρευνα,  είναι συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις με βάση το Νόμο  για το πώς και πότε τα αποτελέσματά τους μπορούν να κοινοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Με την ευκαιρία θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, θα συσταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας, ενώ  θα ανακοινωθούν και οι τρόποι με τους οποίους η διαδικασία των καταγγελιών για παρόμοια κρούσματα θα καθίσταται ευχερέστερη (π.χ. με ειδικό τηλεφωνικό αριθμό, μέσω διαδικτύου κλπ).      

-Οι εντολές της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας είναι σαφείς για τα όρια των καθηκόντων των αστυνομικών. Η υπέρβασή τους δεν δικαιολογείται και η νομιμότητα θα πρέπει να τηρείται από όλους. Οι λίγοι αστυνομικοί οι οποίοι αποδεδειγμένα τα υπερέβησαν έχουν ήδη αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Σας υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα τέθηκε σε διαθεσιμότητα αστυνομικός της ΥΑΤ για μη νόμιμη χρήση του γκλομπ (το οποίο κρατούσε ανάποδα), μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής φωτογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου