Κυριακή 28 Απριλίου 2013

αντιφασιστική ανταπόκριση από τις γειτονιές του Βύρωνα

Το 3μερο που διανύουμε πραγματοποιείται στο κέντρο του Βύρωνα το παραδοσιακό παζάρι του Αγ.Λαζάρου. Μόλις χθες, Παρασκευή 26/4, έγινε αντιληπτή από περίοικους μια ομάδα φουσκωτών τύπων οι οποίοι ξεκάθαρα είχαν τον ρόλο νταβατζή και προστάτη του παζαριού. Το μεσημέρι της Παρασκεύης, η ίδια ομάδα χαριεντίστηκε για λίγο με μια κουστωδία 6 χρυσαυγιτών με προεξάρχοντα τον διαμερισματικό σύμβουλο και "πρωτοπαλίκαρο" της Χ.Α,Αθανασάκο. Οι 6 χρυσαυγίτες πραγματοποίησαν μια σύντομη βόλτα στο άδειο παζάρι (χωρίς διακριτικά) πραγματοποιώντας μια μόλις χειραψία με έναν εκ των μικροπωλητών.Η κουστωδία πέρασε κοντά και από μια πολυπληθή ομάδα μεταναστών-μικροπωλητών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την μη χορήγηση αδειών από μέρους του Δήμου Βύρωνα και προσπαθούσαν να στήσουν την πραμάτεια τους λίγο παραπάνω από το παζάρι.

Λίγα λεπτά μετά, ομάδα 40 αντιφασιστών/στριών πραγματοποίησε δυναμικη πορεία μέσα στους δρόμους του παζαριού. Η εμφάνιση της διαδήλωσης ανάγκασε κάθε ένδειξη χρυσαυγίτη ή φουσκωτού τύπου με εθνικιστικά/φασιστικά σύμβολα να εξαφανιστεί μονομιάς από την ευρύτερη περιοχή. Όσοι εξ αυτών δεν σκέφτηκαν ορθολογικά (λογικό...) απλώς έφυγαν με λίγα παραπάνω "ενθύμια" από τους αντιφασίστες.

Λίγη ώρα μετά, οι γειτονιές του Βύρωνα κατακλύστηκαν από μπάτσους (ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ) αναζητώντας μανιωδώς τους αντιφασίστες. Η προσπάθεια των ένστολων ηλιθίων αποδείχτηκε ατελέσφορη.

Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής μερικά φασιστοειδή που περιδιάβαιναν ασκόπως (?) στην ευρύτερη περιοχή, κυνηγήθηκαν και 3 εξ αυτών αναγκάστηκαν να κλειδωθούν στην τουαλέτα κεντρικού καφέ της περιοχής.

Το μεσημερι του Σαββάτου και για 2 1/2 ώρες, δεκάδες αντιφασίστες/στριες συγκεντρώθηκαν και έστησαν μικροφωνική στην κεντρική πλατεία του Αγ.Λαζάρου, μέσα σχεδόν στο παζάρι της περιοχής. Οι αντιδράσεις των περίοικων ήταν εξαιρετικά θετικές καθώς και πολλών υπαίθριων μικροπωλητών που δέχτηκαν το δίκαιο της πράξης των αντιφασιστών σε μια περιοχή με τέτοιο ιστορικό βάρος.

Μάλιστα, μερικοί εκπρόσωποι σωματείων και συνδικάτων των μικροπωλητών έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους χρυσαυγίτες/νταβατζήδες. Βέβαια, στις επίμονες ερωτήσεις των αντιφασιστών για το πως εμφανίστηκαν αυτοί οι τραμπούκοι στο παζάρι, παραδέχτηκαν ότι μερίδα συναδέλφων τους τους ανέχονται ενώ πολλοί εκ των χρυσαυγιτών εκμεταλλεύονται την ανάγκη νυχτερινής φύλαξης του παζαριού ώστε να πουλήσουν προστασία τους υπαίθριους εμπόρους έναντι χρημάτων και ψήφων.

Να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά την χθεσινή διαδήλωση στους δρόμους του παζαριού, μερικοί εκπρόσωποι των υπαίθριων εμπόρων παρέα με κάποιους τοπικούς παράγοντες έσπευσαν έντρομοι να επιτρέψουν στους μετανάστες-μικροπωλητές να στήσουν την πραμάτεια τους.

Παρακάτω το κείμενο που μοιράστηκε στην σημερινή συγκέντρωση.

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

Την Παρασκευή 26 Απρίλη, δεύτερη μέρα του τοπικού παζαριού στα πλαίσια των εορτασμών του Αγ.Λαζάρου στον Βύρωνα, γίνεται αντιληπτή από περίοικους ολιγομελής ομάδα θρασύδειλων/φουσκωτών τύπων με ξεκάθαρη πρόθεση να πουλήσουν προστασία στους μικροπωλητές του παζαριού. Μάλιστα, το μεσημέρι της ίδιας μέρας πλάι στους επίδοξους νταβατζήδες, εμφανίζεται μια κουστωδία 6 χρυσαυγιτών με προεξάρχοντα τον διαμερισματικό σύμβουλο και πρωτοπαλίκαρο της Χ.Α, Χ. Αθανασάκο. Η παρουσία τους περιορίζεται σε μια σύντομη και διακριτική βόλτα στο έρημο, εκείνη την ώρα, παζάρι, αφού γρήγορα νιώθουν ότι το κλίμα δεν τους σηκώνει. Η παράτα τους δεν συγκινεί κανέναν, περαστικό ή μικροπωλητή, παρά την διάθεσή τους να πουλήσουν μούρη και προστασία προς άγραν ψήφων.

Αμέσως, ομάδα 40 αντιφασιστών/αντιφασιστριών πραγματοποιεί δυναμική πορεία μέσα στους δρόμους του παζαριού δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι στον Βύρωνα δεν θα γίνουν ανεκτά τα χρυσαυγίτικα νταβατζηλίκια, το ρατσιστικό και εθνικιστικό τους δηλητήριο. Με τα συνθήματα και την δυναμική της περιφρούρηση, η διαδήλωση καταφέρνει να εξαφανίσει μονομιάς από την ευρύτερη περιοχή κάθε ίχνος φασιστοειδούς. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, λίγα λεπτά μετά στις γειτονιές μας εισβάλλουν ορδές από ένστολα καθάρματα που σπεύσουν να προστατέψουν τα αγαπημένα παιδιά της ΕΛ.ΑΣ, τους χρυσαυγίτες.

Ξεκαθαρίζουμε και δηλώνουμε ανοιχτά ότι οι φασίστες και οι συνεργάτες τους, οι πιστοί απόγονοι των χιτών και των ταγματασφαλιτών, οι σύγχρονοι ναζί δεν θα γίνουν ανεκτοί με κανέναν τρόπο στις γειτονιές της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Αντίθετα, να γίνει ξεκάθαρο σε όλους και όλες ότι η παρουσία τους θα τσακίζεται με κάθε τρόπο σε κάθε σημείο και γωνιά των ιστορικών μας γειτονιών. Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή εδάφους στους προπαγανδιστές του κοινωνικού κανιβαλισμού, στους έμμισθους συνεργάτες του κράτους, στα πιστά σκυλιά του κεφαλαίου και των αφεντικών.

Συνεχίζουμε καθημερινά να δίνουμε τους αγώνες μας ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και τον κοινωνικό εκφασισμό. Να δημιουργούμε αυτοοργανωμένες κοινότητες αγώνα και δομές αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά. Να πολεμάμε τις προσταγές των αφεντικών, την φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική εξαθλίωση. Να βγαίνουμε συλλογικά και ανυποχώρητα στους δρόμους των γειτονιών μας διεκδικώντας την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας.

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Αντιφασίστες/αντιφασίστριες

από τον Βύρωνα και τις γύρω περιοχές

ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

  1. Είμαι ένας εκ των δυο τραυματισμένων ο οποίος όπως αναφέρεται τράπηκε σε φυγή. Θα ήθελα να σας πω ότι δεν έχω ουδεμία σχέση με την χρυσή αυγή και παρόλα αυτά που προσπαθούσα μάταια να εξηγήσω κάποιοι ανεγκέφαλοι από εσάς μου επιτέθηκαν. Θα ήθελα να προσθέσω ότι σαν μικροπωλητής το πρόγραμμα μου είναι το πρώτο πανηγύρι ξεκινώ από των αγ. Λάζαρο εδώ και 10 χρόνια περίπου όπως καταλαβαίνεται έχω 4 μήνες να κάνω μεροκάματο για να μεγαλώσω την οικογένεια μου και το μόνο πράγμα που καταφέρατε να κάνετε είναι να μου δώσετε και άλλη παράταση αν το βλέπεται εσείς αυτό σωστό μπράβο σας. Δεν θέλω να μου πείτε ούτε συγγνώμη απλά οι κεφάλες πρέπει να απομονώσουν τους ανεγκέφαλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχόλιο δημοσιεύεται με κάθε επιφύλαξη καθώς η διαχειριστική ομάδα του blog δε μπορεί να γνωρίζει τις διάφορες πτυχές στα γεγονότα, απλά αναδημοσιεύει τις ήδη υπάρχουσες ειδήσεις αντιφασιστικού περιεχομενου.

    Το σίγουρο είναι ότι δεν χαίρεται κανεις στην πιθανότητα να έχει χτυπηθεί κάποιος από λάθος σε αντιφασιστική δράση κάτι που βεβαίως είναι δύσκολο να διασταυρωθεί ανώνυμα από το internet και που στην πραγματικότητα συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια.

    Σίγουρο είναι επίσης πως στις αντιφασιστικές δράσεις δεν υπάρχουν "κεφάλια" και "αρχηγοί" αλλά ισότιμοι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή