Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Χαμηλότερο I.Q. έχουν οι ρατσιστές και οι συντηρητικοί





Έμεις το λεγαμε και κάποια ζώα δε μας πιστεύανε, τώρα θα μας πιστέψουν ευτυχώς και τα ζώα।

Από το newsbeast





Μελέτη αποκαλύπτει ποιες ιδεολογίες ασπάζονται οι εξυπνότεροι



Είναι ηλίθιοι οι ρατσιστές; Μήπως οι συντηρητικοί τείνουν να είναι λιγότερο ευφυείς από τους φιλελεύθερους; Μια νέα έρευνα, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Brock στο Οντάριο του Καναδά απαντά «μάλλον, ναι» και στα δύο ερωτήματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science, απέδειξε πως όσοι είχαν χαμηλό σκορ στα τεστ ευφυίας (I.Q tests) όταν ήταν παιδιά, τείνουν να καλλιεργούν προκατειλημμένα πιστεύω και να ακολουθούν πιο συντηρητικές ιδεολογίες ως ενήλικοι.

Πάντως, ο δείκτης ευφυίας υπολογίζεται με συγκεκριμένα τεστ, αλλά το κατά πόσον τα αποτελέσματά τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παραμένει ένα άλυτο ζήτημα.

Ο Dr. Gordon Dodson καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών στο Brock σημειώνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν έναν «φαύλο κύκλο»: οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη ευφυίας τείνουν να ασπάζονται πιο συντηρητικές ιδέες, οι οποίες στην ουσία δείχνουν ότι υπάρχει απροθυμία από τα συγκεκριμένα άτομα για αλλαγή και επομένως είναι σχεδόν φυσιολογικό να διακατέχονται τότε και από προκαταλήψεις.

Γιατί, λοιπόν, λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι κατά κανόνα ασπάζονται συντηρητικές ιδεολογίες; Επειδή τέτοιου είδους ιδεολογίες συνήθως αντικατοπτρίζουν «αυστηρότητα και τάξη» επιτρέποντας την κατανόηση ενός πολύπλοκου κόσμου, λέει ο Dodson. Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία δημιουργούν πάντα και προκαταλήψεις, συμπληρώνει.

«Η πραγματικότητα είναι πάντα ιδιαιτέρως πολύπλοκη. Οι ιδεολογίες συνήθως προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε αυτή την πολυπλοκότητα και να επιβάλλουν απλές λύσεις. Γι' αυτό το λόγο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι άνθρωποι με λιγότερες διανοητικές ικανότητες από άλλους συνήθως ασπάζονται τις πιο απλοποιημένες ιδεολογίες» καταλήγει ο καθηγητής ψυχολογίας μιλώντας στην Huffington Post.

6 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=5rGym7ZfOBc
    xaxaxax

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. =SYNTHRHTIKOI EINAI EPISHS KAI AYTOI POU GAVGIZOUN XWRIS LOGO.ETSI APLA GIA NA TO PAIZOUN PROODODEUTIKOI.....ENW H ZWH TOUS KATHIMERINA STIGMATIZETAI APO TA MYRIA SYNTHRHTIKA PEPRAGMENA>GIA NA MHN XEXNIOMASTE LOIPON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αλήθεια. Οι απαιτήσεις επίσης για έναν "δίκαιο κόσμο" με την έννοια της πίστης σε κάποιο παγκόσμιο τιμωρό που εξολοθρεύει το κακό, οδηγούν επίσης στην υιοθέτηση της θρησκείας από τον συντηρητικούρα. Ο εγκέφαλός τους μη μπορώντας να δεχτεί από φόβο την χαοτική, τυχαία, άναρχη ιδιοσυγκρασία ενός αδιάφορου σύμπαντος για τη μικρότητά τους, την αναγάγουν σε ανωτερότητα για να αποσοβήσουν το φόβο. Ο φόβος τους οδηγεί και στην υιοθέτηση αυστηρών κανόνων και τάξης, πού τι άλλο τα προωθεί, ο στρατόοος, οπότε τσουπ, νά'σου και στρατόκαβλοι. Βέβαια το σύμπαν εξακολουθεί να τους έχει γραμμένους και αυτούς και το αικιού ραδικιού τους, συνεχίζει να είναι άναρχο, αχανές, στηριζόμενο στην τυχαιότητα και σε κανένα σχέδιο κανενός θρησκόληπτου οπαδού αυστηροτήτων και τάξεως, όμως κατορθώνουν με το πιτουρόμυαλό τους να πάνε συνεχώς την ανθρωπότητα πίσω, είτε εξαναγκάζοντάς την να κανει διαλείμματα από το προχώρημα χρονικά, είτε συνειδητά χρησιμοποιώντας βία για να μην προχωρήσει και τους ξεπεράσει. Αλλά και η ανθρωπότητα όπως έχει δείξει η πορεία της, κι αυτή τους γράφει τελικά και προχωράει, θα σκούξουν θα σκούξουν, ο ανθρώπινος εγκέφαλος όσο γίνεται πιο ικανός στη σύλληψη του κόσμου ΩΣ ΕΧΕΙ και όχι ΩΣ ΤΟΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ, τόσο θα κατορθώσει να βρει τρόπο να παρακάμπτει ανάγκες για τάξη και αυστηρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://left.gr/news/oi-ereynites-edraionoyn-syshetismo-metaxy-ratsismoy-kai-periorismenis-dianoitikis-ikanotitas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://pss.sagepub.com/content/early/2012/01/04/0956797611421206.abstract

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εδώ χωρίς αντίτιμο:

    http://scottbarrykaufman.com/wp-content/uploads/2012/02/Psychological-Science-2012-Hodson-0956797611421206.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή