Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Νεοναζί σε πανικό

Για τις νέες παραληρηματικές δηλώσεις χρυσαυγιτών, τον ναζιστικό χαιρετισμό και τις απειλές του βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη, καθώς και για το γεγονός ότι υποψήφιος περιφερειάρχης με τη Χ.Α στην Κρήτη είναι ένας εν ενεργεία αστυνομικός, μιλούν στο tvxs.gr ο συνταγματολόγος και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς. «Ποτέ δεν απαρνήθηκαν την προβολή του ναζιστικού τους χαρακτήρα», που αποτελεί και ένα μήνυμα προς τους μυημένους της Χρυσής Αυγής για να διατηρηθεί η ομερτά, σημειώνει ο Δ. Ψαρράς. Η υποψηφιότητα του αστυνομικού επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν «υπόγειοι δίαυλοι επικοινωνίας ορισμένων από τους αστυνομικούς με τη Χρυσή Αυγή», αναφέρει από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος. Της Κατρίν Αλαμάνου

Μετά τις διώξεις σε βάρος του νεοναζιστικού κόμματος, τα στελέχη του είχαν προσπαθήσει να δείξουν ένα πιο χαμηλό προφίλ, αποκρύπτοντας τη ναζιστική της ιδεολογία, την οποία έρχεται να υπενθυμίσει το προχθεσινό παραλήρημα στην Κρήτη.

«Ποτέ δεν απαρνήθηκαν εντελώς την προβολή του ναζιστικού τους χαρακτήρα, απλώς κάνουν χρήση ενός διπλού λόγου, ο οποίος όμως είναι παράλληλος, την ίδια περίοδο», εξηγεί ο Δημήτρης Ψαρράς, συγγραφέας του βιβλίου Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής. «Τώρα ενόψει των διώξεων εμφανίζουν εκ νέου ένα πιο σκληρό πρόσωπο. Μάλιστα, κάποιοι αυτούς ήταν μέχρι τώρα στη δεύτερη “γραμμή”, όπως ο Μιχάλης Αρβανίτης», προσθέτει.

«Από τη μία υποστηρίζουν ότι είναι απλοί εθνικιστές και δεν έχουν σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό, από την άλλη όμως στους μυημένους στέλνουν με κάθε τρόπο μηνύματα ότι παραμένουν πιστοί ναζιστές», επισημαίνει ο Δ. Ψαρράς, υπενθυμίζοντας ότι «ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος βγαίνοντας από το γραφείο του ανακριτή μετά τη σύλληψή του και ενώ στην απολογία του είχε ισχυριστεί ότι δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό, χαιρέτησε τους οπαδούς του με τη φράση “Ζήτω η νίκη”». Πρόκειται για τη μετάφραση του ναζιστικού «Sieg Heil». Επιπλέον, σημειώνει ο δημοσιογράφος, «στελέχη της ΧΑ με κάθε τρόπο στέλνουν το ίδιο μήνυμα είτε φορώντας τη γνωστή μπλούζα Lonsdale που παραπέμπει στο NSDAP (Το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα), είτε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε εχθές ο Αρβανίτης».

«Φοβούνται επίσης ότι αν διαρραγεί ο στενός πυρήνας και η συνενοχή των μελών στην κλειστή αυτή ναζιστική οργάνωση, μπορεί τα μέλη να αρχίσουν να μιλάνε. Επομένως αυτή η επάνοδος, κάθε τόσο, του εθνικοσοσιαλιστικού χαρακτήρα τους έχει και αυτή τη σκοπιμότητα, να διατηρήσει την ομερτά», υπογραμμίζει ο Δ. Ψαρράς.

Για την ίδρυση της «Εθνικής Αυγής», ο Δημήτρης Ψαρράς τονίζει ότι «στην κατάθεση της δήλωσής τους στον Άρειο Πάγο, συνυπέβαλαν και 200 ονόματα, όλοι τους γνωστοί χρυσαυγίτες». Είναι αδύνατο να εμφανιστούν με διαφορετικό πρόσωπο παρά μόνο σε ένα επίπεδο φραστικό», αναφέρει.

Σχετικά με τον αστυνομικό που είναι υποψήφιος περιφερειάρχης με τη ΧΑ στην Κρήτη, επισημαίνει ότι «ήταν γνωστό ότι είχε αυτές τις απόψεις». Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα «η έμπρακτη συμμετοχή σε μια πολιτική διαδικασία με το μέρος μιας εγκληματικής οργάνωσης», προσθέτει, τονίζοντας ότι «είναι εντελώς ασύμβατη η παρουσία ενός δημόσιου υπάλληλου, και ειδικά ενός αστυνομικού, σε αυτή τη θέση και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία».

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι «δεν μπορώ να φανταστώ πώς μια εγκληματική οργάνωση να είναι ταυτόχρονο και κόμμα». Άλλωστε, «το εκτενές υπόμνημα των δύο ανακριτριών αναφέρεται πολύ αναλυτικά σε αυτό το ζήτημα και εξηγεί ότι δεν μπορεί να έχει πολιτική λειτουργία μία εγκληματική οργάνωση», συμπληρώνει. Παραμένει να βρεθεί ο «ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Ήδη έχουν υποδειχθεί τρόποι και νομίζω ότι θα τους δούμε πολύ σύντομα να εφαρμόζονται», εκτιμά.

Κατρούγκαλος: Υπόγειοι δίαυλοι επικοινωνίας ορισμένων αστυνομικών με τη ΧΑ

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, ο εν ενεργεία αστυνομικός για να μπορεί να είναι υποψήφιος με οποιοδήποτε κόμμα θα έπρεπε πρώτα να παραιτηθεί.

Σε ό, τι αφορά την ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ για τον αστυνομικό που κατεβαίνει υποψήφιος για την περιφέρεια Κρήτης με τη ΧΑ, επισημαίνει ότι «αν θεωρηθεί ότι υπάρχει πειθαρχικό αδίκημα, μπορεί να του επιβληθούν πειθαρχικές ποινές οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και την απόλυση».

«Το γεγονός ότι τα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής εμπλέκονται μια σειρά εγκληματικές δραστηριότητες δεν συνιστά αυτό καθεαυτό κόλλημα, καθώς ούτως ή άλλως και η ίδια η ΧΑ θα μπορούσε να είναι υποψήφιο κόμμα σε μελλοντικές εκλογές», σημειώνει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου.

«Δεν προβλέπεται δηλαδή στην ελληνική συνταγματική τάξη κάποια διαδικασία είτε για να διαλυθεί ένα κόμμα και να τεθεί εκτός νόμου είτε για να του απαγορευθεί η κάθοδος στις εκλογές, εφόσον ανταποκριθεί στις τυπικές προϋποθέσεις που θέτει νόμος», επισημαίνει. Ως εκ τούτου, προσθέτει «η διαδικασία η οποία ακολουθείται και η οποία είναι η μόνη σύμφωνη με το Σύνταγμα, δεν επιτρέπει τη διαλεύκανση της ειλικρίνειας της δήλωσης του υποψήφιου σχηματισμού που θέλει να κατεβεί στις εκλογές, ότι πράγματι σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και το πολίτευμα. Η αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου είναι διοικητική, απλώς εξετάζει αν υπάρχει η δήλωση».

Επομένως, «δεν χρειάζεται καν το υποκατάστατο που δημιούργησε η ΧΑ, την «Εθνική Αυγή», στην οποία προχώρησε στην προσπάθειά της «να εμφανιστεί ως θύμα του συστήματος και να ενισχύσει την τάχα αντισυστημική της θέση, παρά για πραγματικούς νομικούς λόγους», τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όσο για την ιδιότητα υποψηφίου περιφερειάρχη, το γεγονός ότι είναι εν ενεργεία αστυνομικός «επιβεβαιώνει αυτό που είναι κοινή αντίληψη, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στεγανά μέσα στα σώματα δημόσιας τάξης και υπόγειοι δίαυλοι επικοινωνίας ορισμένων από τους αστυνομικούς με τη Χρυσή Αυγή», τονίζει ο Γ. Κατρούγκαλος. Εξάλλου αυτό «έχει αποδειχθεί και με την ύποπτη δραστηριότητα συγκεκριμένων βαθμοφόρων τόσο του αστυνομικού τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα όσο και του αστυνομικού τμήματος Νίκαιας, στα γνωστά επεισόδια», συμπληρώνει.

Για τις απειλές που εκτόξευσε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Μιχάλης Αρβανίτης εναντίον των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, εκτιμά ότι έγιναν «προφανώς στο πλαίσιο της θρασυδειλίας που χαρακτηρίζει το εν λόγω κόμμα». «Αυτό το χαρακτηριστικό της θρασυδειλίας ήταν εντονότερο την περίοδο της ασυδοσίας όταν μαχαίρωναν, έδερναν και έσπαγαν πάγκους, νομίζοντας ότι θα είναι απυρόβλητο. Τώρα που ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των ποινικών ευθυνών τους, εκδηλώνονται με αυτό τον τρόπο», επισημαίνει.

Όπως αναφέρει, η εμφάνιση του βουλευτή «περισσότερο θα πρέπει να αξιολογηθεί πολιτικά, καθώς επιβεβαιώνει ουσιαστικά το νεοναζιστικό χαρακτήρα αυτής της οργάνωσης, και όχι τον τάχα αντισυστημικό». Διότι, σημειώνει ο Γ. Κατρούγκαλος, «η ΧΑ, ενώ θέλει να εμφανίζεται ως αντισυστημική δύναμη -και αυτή είναι η πραγματική της ελκτική επιρροή ειδικά στη νεολαία- έχει αποδείξει σε πολλές περιστάσεις, ότι στην πραγματικότητα ότι όχι μόνο δεν είναι αντίπαλοι του συστήματος αλλά εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα αυτών που αποτελούν καθεστηκυία τάξη».

«Το κρίσιμο είναι η πολιτική αντιμετώπιση της επιρροής της Χ.Α. Ακόμα και αν τεθεί εκτός νόμου η πολιτικής της επιρροή δεν θα αντιμετωπιστεί, ενδεχομένως μάλιστα να αποτελέσει ένας είδους μπόνους θα επιβεβαιώσει αυτό, που κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει, ότι είναι δήθεν αντισυστημικό κόμμα», συμπληρώνει.

Πηγη:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου