Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Παραμύθια βγαλμένα απ’ τη ζωή…

Σε προεκλογική περίοδο τα σενάρια και τα σχέδια έχουν διαχρονικά την τιμητική τους. Έτσι, στις 11 του Μάη, η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να κάνει παρουσίαση του ψηφοδελτίου της στην Ιερισσό. Είχαν προηγηθεί συνθήματα υπέρ της φασιστικής οργάνωσης σε όλο το χωριό και απόπειρα να κολληθούν αφίσες που προπαγάνδιζαν την εκδήλωση.

Ποιος όμως έδωσε την άδεια να μιλήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού η Χρυσή Αυγή; Σύμφωνα με την Αστυνομία: «η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου δόθηκε στη Χρυσή Αυγή από τον δήμο και έχουν άδεια να κάνουν την ομιλία τους». Είναι τόσο καλοστημένο το σκηνικό, αλλά απλή η ερμηνεία του. Οι κάτοικοι της περιοχής γίνονται ένα με το «άλλο άκρο» και δεν αντιδρούν στην άφιξη της Χρυσής Αυγής. Και αυτό θα γινόταν φυσικά και υπέροχο θέμα στα κανάλια της λάσπης και της διαπλοκής.

Ποια όμως είναι η Χρυσή Αυγή που διάλεξε την Ιερισσό να κάνει εκδήλωση; Είναι αυτή, που πρωτοκλασάτα στελέχη της φωτογραφήθηκαν με υπαλλήλους της εταιρίας και στήριξε έτσι φανερά αυτό που όλοι ξέρουμε ότι στηρίζει, τις εταιρίες και το κεφάλαιο. Γιατί κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή είναι δεκανίκι του συστήματος και όχι πολέμιός του.

Όμως το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε. Οι κάτοικοι της Ιερισσού, της Μεγάλης Παναγίας, των γύρω περιοχών και της Θεσσαλονίκης αντέδρασαν στην παρουσία μελών μιας φασιστικής οργάνωσης στην Ιερισσό. Αρνήθηκαν να δεχτούν να μιλήσουν οι επίγονοι του ναζισμού στην Ελλάδα και τους έδιωξαν από τον τόπο τους. Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται εδώ και καιρό με στόχο τη ζωή και την ελευθερία τους, αγωνίζονται κατά των συμφερόντων που λεηλατούν τα δικαιώματά τους και δεν είναι δυνατόν να ανεχθούν όλους αυτούς που θεωρούν ότι η αξία της ζωής κάθε ανθρώπου εξαρτάται από το χρώμα του, τις απόψεις του, την καταγωγή του και τις προτιμήσεις του.

Για άλλη μια φορά οι άνθρωποι του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού απέδειξαν ότι ο αγώνας τους είναι πολιτικός, κοινωνικός και βαθιά ανθρωπιστικός. Ένας αγώνας με στόχο την απελευθέρωση από όλα τα δεσμά που καταδυναστεύουν τη ζωή μας.

Και αν το παραμύθι δεν είχε καλό τέλος για τη Χρυσή Αυγή, είχε το αναμενόμενο τέλος για τους ανθρώπους που δεν υποχωρούν και δεν τρομοκρατούνται από τις προκλήσεις.

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

Συντονιστικό Ιερισσού & Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου