Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ποιος όπλισε το χέρι του Μπρέιβικ;

undefined

O νεοναζί Μπρέιβικ, του «Τάγματος των Ναϊτών», του οποίου η δίκη για το αποτρόπαιο μακελειό της Νορβηγίας με τραγικά θύματα 76 μέλη του Εργατικού Κόμματος Νορβηγίας ξεκίνησε σήμερα, εμφανίστηκε στο δικαστήριο χαιρετώντας ναζιστικά προς το ακροατήριο που αποτελούσαν οικογένειας των θυμάτων, επιζήσαντες και δημοσιογράφοι και δηλώνοντας: “Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου”.

Οι συνήγοροί του είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο Μπρέιβικ θα δηλώσει “αθώος” και θα ισχυριστεί πως βρισκόταν σε “νόμιμη άμυνα” απέναντι στους “προδότες της πατρίδας του”.

Ο Μπρέιβικ τόνισε πως δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου. “Δεν αναγνωρίζω τα νορβηγικά δικαστήρια. Λαμβάνετε εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

Εκατοντάδες φασιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, που αναφέρονται στο πολυσέλιδο μανιφέστο του –μεταξύ τους το ΛΑΟΣ και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα– έσπευσαν αμυνόμενες να τον αποκηρύξουν και να αποσαφηνίσουν πως δεν διατηρούσαν καμία σχέση μαζί του. Η ηγέτης του ακροδεξιού Νορβηγικού «Κόμματος της Προόδου» εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός πως μέχρι το 2006 ο Μπρέιβικ υπήρξε μέλος του κόμματός της, παρότι, όπως παραδέχθηκε, «ορισμένες από τις απόψεις που ασπάζεται ο δολοφόνος αποτελούν και απόψεις του κόμματος»! Διαφόρων ειδών συγκαλυμμένοι ή ανοιχτοί φασίστες επιχείρησαν να εμφανίσουν σινικά τείχη ανάμεσα στην ιδεολογία τους και τον Μπρέιβικ: Άλλο –είπαν– ο αντι-ισλαμικός ρατσισμός, η καταδίκη της «πολυπολιτισμικότητας», ακόμα και οι επιθέσεις σε βάρος μουσουλμάνων στην Ευρώπη, και άλλο η στυγερή δολοφονία 70 λευκών Νορβηγών από τον Μπρέιβικ. Όμως η πραγματικότητα συνηγορεί για το αντίθετο…

Κοινή στρατηγική

Ο 32χρονος δράστης υπήρξε για πολλά χρόνια παραγωγικός, συμμετέχοντας σε εξτρεμιστικές ιστοσελίδες που σχετίζονται άμεσα με κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά φασιστικά κόμματα της Ευρώπης. Ήταν ενεργό μέλος της νεολαίας του ακροδεξιού «Κόμματος της Προόδου» το 2005, όταν παρουσίαζε σε προεκλογική αφίσα του ένα σκουρόχρωμο αδύνατο άνδρα να σημαδεύει με το όπλο μια κάμερα υπό το μότο: «Ο δράστης είναι ξενικής καταγωγής». Οι πράξεις του Μπρέιβικ μπορεί να ήταν δική του απόφαση –αν και παραμένει μεγάλο ερώτημα το πώς εφοδιάστηκε τόσο εύκολα και ανυποψίαστα με όπλα, πώς συντόνισε τόσο άψογα τις ενέργειές του κ.λπ.– ωστόσο οι ακραίες σκέψεις που τον οδήγησαν σ’ αυτές, δεν γεννήθηκαν από το πουθενά. Χρησιμοποίησε βέβαια διαφορετικές μεθόδους για τον ίδιο σκοπό π.χ. από τους Νορβηγούς κυριλέ φασίστες της «Προόδου». Πρόκειται για τον ίδιο λόγο που η κοινοβουλευτική έκφραση της ρατσιστικής ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί τις «ακραίες» πρακτικές της Χρυσής Αυγής. Ο κοινωνικός συσχετισμός δεν τις επιτρέπει και όχι λόγοι «αρχής», όπως ισχυρίζεται ο Καρατζαφέρης. Επιπρόσθετα, πολλοί Έλληνες πιο… «ακραίοι» φασίστες θαυμάζουν τα εγκλήματα του Μπρέιβικ, όπως αποκαλύπτεται σε διαλόγους μεταξύ νεοναζί σε φασιστο-φόρουμ του διαδικτύου. Είναι όμως άλλο οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή να εξαπολύουν πογκρόμ κατά μεταναστών με τις πλάτες της ΕΛ.ΑΣ. όπως έκαναν την άνοιξη, και άλλης τάξης πολιτική πρόκληση να υποστηρίζουν ανοιχτά τα εγκλήματα του Μπρέιβικ. Κάτι τέτοιο –παρότι η καρδιά τους είναι με το δολοφόνο της Νορβηγίας– θα σήμαινε πολιτική περιθωριοποίηση των νεοναζί στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη.

Φασιστική απειλή

Παρά την περιθωριακή φύση τους, οι πράξεις του Μπρέιβικ είναι άκρως επικίνδυνες. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για την πρώτη φορά που φασίστες στρέφονται τόσο ανοιχτά δολοφονικά απέναντι σε «φίλους των μεταναστών». Ούτε μόνο επειδή υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν δολοφόνοι μιμητές του σε άλλα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Αλλά επειδή οι κάθε «Μπρέιβικ» τρέφονται από την ιδεολογική και πολιτική μήτρα σχηματισμών πολύ μαζικότερων από τα φασιστικά κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά σχήματα της Ευρώπης. Όπως οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, που πέρσι δήλωνε πως το μοντέλο της πολυπολιτισμικότητας απέτυχε και πως τα παιδιά των μεταναστών αδυνατούν να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία. Όπως οι σοσιαλδημοκράτες του Παπανδρέου που έχουν εξαπολύσει πόλεμο ενάντια στη «λαθρο»-μετανάστευση από τον Έβρο μέχρι το κέντρο της Αθήνας.

Επιπρόσθετα, ο Μπρέιβικ υπογραμμίζει τους κινδύνους που απορρέουν από την επιλογή του κατεστημένου στην περίοδο της κρίσης να νομιμοποιήσει τα φασιστικά σιχάματα ανά την Ευρώπη, ελπίζοντας πως θα το βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κινήματος, των εργατικών αντιστάσεων και της Αριστεράς. Γι’ αυτό στην Ελλάδα το ΛΑΟΣ παίρνει από το ΠΑΣΟΚ τα εύσημα του κόμματος της «εθνικής συνεννόησης» καθημερινά. Γι’ αυτό οι Χρυσαυγίτες αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της αστυνομίας στις σκούπες εναντίον των μεταναστών, αλλά και εργαλείο προβοκάτσιας στις πανεργατικές απεργίες και τις πλατείες. Αυτές είναι οι βασικές αιτίες που στην περίοδο της κρίσης οι φασιστικές συμμορίες αποτελούν σοβαρή απειλή και η Νορβηγία έρχεται να το επιβεβαιώσει με τρόπο πολύ πιο εκκωφαντικό από τον Άγιο Παντελεήμονα…

Αντιρατσιστική αντιφασιστική δράση

Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται μαζική αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση, πριν να είναι αργά. Πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα ελλήνων και μεταναστών που τόσο αναγκαία είναι για να αποκρούσουμε τις συντονισμένες επιθέσεις του συστήματος. Για να μη μένουν αναπάντητες κάθε είδους μικρότερες ή μεγαλύτερες ρατσιστικές και φασιστικές προκλήσεις σε σχολεία, πόλεις και γειτονιές. Με στόχο το ξεσκέπασμα των ντόπιων νοσταλγών του Μπρέιβικ, των νεοναζί, χουντικών και φιλομοναρχικών βρυκολάκων, που κρύβονται πίσω από τον «πατριωτικό» μανδύα και χρησιμοποιούν το ρατσισμό για να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο που αντιστέκεται.


1 σχόλιο:

  1. Aπό τη ναζιστική βοθροσελίδα
    με τον φονιά της Νορβηγίας
    που όπως καταλαβαίνετε, χαιρέτησε …αρχαιοελληνικά

    Και τα ΜΜΕ στον προεκλογικό πυρετό: Οι προβοκάτσιες του συστήματος δεν θα περάσουν
    Αναρτήθηκε από τον/την xryshaygh στο Απριλίου 16, 2012
    Το ότι οι δημοσιογραφίσκοι του κατεστημένου έχουν λυσσάξει με την άνοδο της Χρυσής Αυγής είναι και γνωστό και αναμενόμενο, αφού ομολογουμένως δεν είναι και λίγο για κάποιον του καθεστώτος να βλέπει ότι η δικτατορία της κλεπτοκρατίας που τον τάιζε τόσα χρόνια είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Έτσι έχει ανοίξει ο οχετός της λάσπης του καθεστώτος που στόχο του έχει να περισώσει ότι μπορεί από την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δει πολλά συκοφαντικά δημοσιεύματα.
    Το τελευταίο και ένδεικτικό της αήθειας και της απελπισίας τους αφορά την δίκη της Νορβηγίας. Εκεί ο νορβηγός απήυθηνε έναν χαιρετισμό που τα ΜΜΕ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως «φασιστικό» σε μία προφανή προσπάθεια να πλήξουν το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα εν όψει εκλογών. Εμείς από την πλευρά μας τους απαντάμε με τις φωτογραφίες που παρατίθενται μαζί με το παρών κείμενο και τους απευθύνουμε τον χαιρετισμό που τους αρμόζει στην φωτογραφία στο τέλος του κειμένου.
    Οι προβοκάτσιες σας δεν θα περάσουν! Αντιλαμβανόμαστε και την απελπισία σας και τον πόνο σας που το καθεστώς που σας έθρεβε εις βάρος του Ελληνικού Λαού πέφτει οριστικά και αμετάκλητα.
    Υποσχόμαστε δε να κάνουμε τους φόβους σας πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή