Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τα ορφανά του Goebbels.. (περί ναζιστικού-αρχαιοελληνικού χαιρετισμού)

Μας έχουν ζαλίσει οι Χρυσαυγίτες και άλλοι εθνοπατριώτες τελευταία ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι αρχαιοελληνικός-Δωρικός-Σπαρτιατικός, και φέρνουν ως παράδειγμα την εν λόγω εικόνα του Βασιλιά Πύρρου που με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι χαιρετά ναζιστικά ή “αρχαιοελληνικά” όπως λένε..



Αν όμως εξετάσουμε ολόκληρο το άγαλμα, παρατηρούμε ότι δεν προτάσσει ολόκληρη την παλάμη όπως φαίνεται από πλάγια αλλά μόνο τον δείκτη του.



Ο χαιρετισμός εν Ελλάδι

Αυτό όλο γίνεται σκόπιμα, καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αναφορά σε αυτό το χαιρετισμό, σε κανένα αγγείο ή χειρόγραφο από τους Αρχαίους Έλληνες. Οπότε η επόμενη κίνηση είναι να “κατασκευάσουνε” κάτι παραπλήσιο για να πλανέψουνε το κοινό τους. Μερικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω: “..ο χαιρετισμός αυτός είναι Ελληνικός, τον χρησιμοποιούσαν οι Σπαρτιάτες κατά την αρχαιότητα, και τον είχε θεσπίσει και ο Εθνάρχης μας Ιωάννης Μεταξάς το έτος 1936.” (από τον Πατριωτικό -sic- Σύνδεσμο). Η Χρυσή Αυγή είχε υποστηρίξει σε ανακοίνωσή της λέγοντας: “..είναι ο Ελληνικός χαιρετισμός που είχε καθιερώσει επισήμως το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά, το οποίο είπε ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς και τους πολέμησε στην Πίνδο και την Μακεδονία το 1940-41. Έτσι ακριβώς χαιρετούσαν τότε οι Έλληνες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της Πατρίδας μας και χρησιμοποιείται από τους Εθνικιστές ανά την υφήλιο.” (την έσβησαν την ανακοίνωση, αλλά ότι γράφετε στο net μένει δω).

Οπότε η μόνη αναφορά περί “αρχαιοελληνικού” Metaxas2χαιρετισμού είναι από τον Ι. Μεταξά, όπου στο άρθρο 30 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΕΟΝ του 1937 αναφέρεται πως: “Ο χαιρετισμός αποδίδεται δια ζωηράς προτάσεως της δεξιάς χειρός τεταμένης με δακτύλους ηνωμένους και την παλάμην εις το ύψος του δεξιού οφθαλμού, κατά το πρότυπον του καθαρώς Aρχαίου Eλληνικού χαιρετισμού.” (από το οργανόγραμμα της ΕΟΝ). Με λίγα λόγια η μόνη αναφορά στον χαιρετισμό είναι μια ιστορική αυθαιρεσία, μιας και αρχαιολογικά ευρήματα δεν υπάρχουν που να αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους.

Ξεχνάνε όμως να αναφέρουνε ότι τότε έτσι χαιρετούσαν οι Ναζί, οι Φασίστες και όσοι τους υποστήριζαν (βλ. Ταγματασφαλίτες) και όχι όσοι έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία. Πάντως οι εν λόγω εθνικιστές που αναφέρει η Χρυσή Αυγή στο τέλος της ανακοίνωσής της ονομάζονται Ναζί πια.. Για τροφή της σκέψης υπάρχει και η εξής εικόνα όπου βλέπουμε να απεικονίζεται ο Ι. Μεταξάς μαζί με τον Υπουργό Προπαγάνδας του Hitler, τον Joseph Goebbels.



Ιστορικά στοιχεία (από το εξωτερικό)

Η πρώτη αναφορά στο χαιρετισμό στο εξωτερικό είναι από μια γκραβούρα του 18ουthe_oath_of_the_horatii__1784-1785__jacques-louis_david αιώνα του Jacques-Louis David, τη “Oath of the Horatii“. Όπου λέγεται ότι ο Mussolini από κει τον αντέγραψε και αντίστοιχα ονομάστηκε “Saluto Romano“, αναπαράγοντας μια εικαστική εικόνα για να ενισχύσει την προγονολατρεία του καθεστώτος του. Στη συνέχεια τον πήρε και ο Hitler ονομάζοντάς τον “Deutscher Gruß” ή “Hitlergruß” (“γερμανικός χαιρετισμός” ή “χαιρετισμός του Χίτλερ” αντίστοιχα). Από τη Γερμανία πήγε στην Ελλάδα και στην Ισπανία, και το κοινό στοιχείο -εκτός από την Ισπανία του Franco- ήταν ότι όλοι έλεγαν ότι είναι χαιρετισμός των προγόνων τους. Έτσι έγινε σύμβολο του Φασισμού, του Ναζισμού, του μίσους ενάντια στο διαφορετικό και του ρατσισμού.


Ο Martin Winkler στο βιβλίο του “Ο ρωμαϊκός χαιρετισμός. Κινηματογράφος, Ιστορία, Ιδεολογία” αναφέρει: ”Σε κανένα ρωμαϊκό έργο τέχνης -άγαλμα, νόμισμα ή ζωγραφική- δεν αναπαρίσταται ο χαιρετισμός που συναντάται στο Φασισμό, στον Εθνικοσοσιαλισμό ή σε κάποια άλλη συγγενή ιδεολογία. Επίσης είναι άγνωστος και στην Ρωμαϊκή Γραμματεία, δεν αναφέρεται από κανέναν αρχαίο ιστορικό. Ούτε στην περίοδο των Καισάρων, ούτε και στην ρεπουμπλικανική περίοδο.”Martin Winkler “Ο ρωμαϊκός χαιρετισμός. Κινηματογράφος, Ιστορία, Ιδεολογία” σελ. 22

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου