Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Πάρος: «Οι χρυσαυγίτες χτυπούσαν χωρίς έλεος. Σωθήκαμε από θαύμα»

Το «Έθνος» μιλάει με την εκπαιδευτικό που δέχθηκε επίθεση στις 28/2 στην Πάρο



Πρόκειται για τις μαρτυρίες της εκπαιδευτικού Μαρίας Τρούλου και του συντρόφου της Σάββα Μαυρίδη στο Έθνος της Κυριακής. Η επίθεση έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2013. Πρωτοφανή επεισόδια είχαν σημειωθεί εκείνη τη μέρα στο νησί και είδαν το φως της δημοσιότητας, καθότι αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής είχε μεταβεί στην Παροικιά για να πραγματοποιήσει εκδήλωση. Την ίδια μέρα είχε προγραμματιστεί πορεία στο πλαίσιο της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας, μια δράση παρέμβασης που διοργάνωσαν οι νέοι κυρίως του νησιού. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ακόμη και ΜΑΤ από την Αθήνα, είχαν σταλεί στο νησί.

Η Τρούλου λέει στην εφημερίδα: «Μέσα από τα ΜΑΤ που έτρεχαν και χτυπούσαν τον κόσμο πετάχτηκε ένας τεράστιος τύπος σε έξαλλη κατάσταση. Ερχόταν απευθείας καταπάνω μου. Στεκόμουν εκεί, πάνω στο μπαλκόνι, και εκείνος, πολύ ψηλός, με άρπαξε από το πέτο, με χτυπούσε και πάλευα, προσπαθούσα να αντισταθώ. Προσπαθούσε να μας τραβήξει κάτω από το μπαλκόνι. Στο ύψος του δρόμου θα μας είχε τσακίσει. Ένας από τους λόγους που δεν είχαμε κακό τέλος ήταν το ότι βρισκόμασταν λίγο πιο ψηλά από εκείνον και όχι στα πόδια του», και συνεχίζει:

«Η επίθεση που δέχτηκα ήταν τόσο ωμή και βίαιη. Αποτρόπαιη, χωρίς καμία δικαιολογία. Σαν να με διάλεξε μέσα στο πλήθος. Τι πιο απειλητικό από μια γυναίκα αντιφασίστρια; Με άρπαξε από τα μαλλιά και χτύπησε με μανία το κεφάλι μου στο τοιχίο. Έπεσα χτυπημένη στο μέτωπο και έμεινα κάτω ζαλισμένη. Ένιωσα το χέρι του συντρόφου μου στο μπράτσο. Προσπαθούσε να με σηκώσει. Τότε δέχτηκα το δεύτερο χτύπημα. Από την ίδια με τον δράστη κατεύθυνση, που με πέτυχε στην κορυφή του κρανίου. Κάτι σκληρό, σαν λοστός ή γκλομπ. Ξανά λύγισα. Σωριάστηκα νοιώθοντας το αίμα να κυλάει». Για το πώς σώθηκε λέει τα εξής: «Ο σύντροφός μου κατάφερε να με διατηρήσει στην κυριαρχία του. Οι αστυνομικοί χτυπούσαν εμάς σε διάφορα σημεία, αλλά και τα χέρια του δράστη. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ενστικτωδώς ήταν η άμυνα. Από κάθε πλευρά μάς χτυπούσαν. Ο σύντροφός μου δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι, το σώμα και τον αυχένα. Έχει τα σημάδια στις κνήμες από την αντίσταση που έβαζε με τα πόδια του για να μας κρατήσει και τους δύο επάνω στο μπαλκόνι. Εάν δεν υπήρχε ο άνθρωπός μου να με προστατέψει με κίνδυνο της ζωής του θα είχαν συμβεί τα χειρότερα», ισχυρίζεται η εκπαιδευτικός που δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα και βρέθηκε στην πορεία για να διαδηλώσει ενάντια στον ρατσισμό.

Μετά την επίθεση που δέχτηκαν, η Μαρία Τρούλλου και ο Σάββας Μαυρίδης μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Στην ιατρική γνωμάτευση βεβαιώνεται ότι τις βραδινές ώρες της 28/02/2013 προσήλθε στο νοσοκομείο ο Σ. Μαυρίδης και έφερε θλαστικό τραύμα μετωπιαίας χώρας και αριστεράς ινιακής χώρας, όπου έγιναν καθαρισμός των τραυμάτων και απαιτήθηκαν 17 ράμματα. Αντίστοιχα και η Μ. Τρούλλου, η οποία παρουσίαζε έντονες κεφαλαλγίες, άλγος στον αυχένα και άλγος κυρίως οφθαλμού, ενώ χρειάστηκε τέσσερα ράμματα στο κεφάλι. Στο ρεπορταζ της η εφημερίδα κάνει λόγο και για τις αντιδράσεις των εθνικιστικών ιστοσελίδων μετά το περιστατικό. Μια από αυτές είχε κείμενο με τίτλο: «Έφυγαν σαν λαγοί παρά την αστυνομική κάλυψη».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου