Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Συμμετοχή Ναξιωτών στην αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πάρο

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
 ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ
ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Αυτό το έθιμο με τις πρωτοχρονιάτικες πίτες πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει γιατί κοστίζει στο δημόσιο λεφτά που δεν υπάρχουν: μετακινήσεις αστυνομικών, μπράβων, ειδικών φρουρών, ασφαλιτών, μπρατσαράδων κάθε λογής και κοπής, για να προστατέψουν υπουργούς, βουλευτές και λοιπά κατακάθια της πολιτικής ζωής του τόπου. Πριν δυο χρόνια ήταν ο αλησμόνητος πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στη Σύρο, πέρσι ο, βουλευτής τότε και νυν υπουργός, Στυλιανίδης στη Νάξο, φέτος ο Βρούτσης πάλι στη Νάξο και χτες 28 Φλεβάρη οι τρεις «πνευματικοί γίγαντες» βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρος, Μίχος και Λαγός στην Πάρο.
Αυτό που έγινε στην Πάρο ήταν πρωτοφανές για τα δεδομένα ενός, κατά τ’ άλλα, ήσυχου τουριστικού νησιού. Τρεις κλούβες με ΜΑΤ, ασφαλίτες από τα γύρω νησιά (και από τη Νάξο) ήταν ακροβολισμένοι μέσα στην Παροικιά. Μια εικόνα που ξένιζε τόσο όσους έχουν γνωρίσει την Πάρο της καλοκαιρινής ραστώνης και των διακοπών, όσο και τους ντόπιους που δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει ακόμη και σε τοπικές κοινωνίες που επιβιώνουν και διαμορφώνονται από την τουριστική βιομηχανία με ό,τι αυτή επιφέρει στην κοινωνική συνοχή. Χτες αυτό που είδαμε ήταν τη νεολαία του νησιού κυρίως, αλλά και αρκετών μεταναστών και ανθρώπων κάθε ηλικίας, να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Πάρου και να συγκροτεί την μεγαλύτερη ίσως διαδήλωση που έχει γίνει στην Πάρο, με τη συμμετοχή περίπου 500 ατόμων. 
Οι νεολαίοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και μας οδήγησαν σε μια πορεία μέσα από τα στενά της Παροικιάς στο σημείο συνάντησης των φασιστών αιφνιδιάζοντας τις δυνάμεις προστασίας των νεοναζί. Με πολύ ζωντάνια, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, οι αντιφασίστες απάντησαν στις επιθέσεις των μπάτσων που έριξαν χημικά και, μαζί με τους ναζήδες, χτύπησαν διαδηλωτές και άνοιξαν κεφάλια σε δυο άτομα τουλάχιστον. Ωστόσο, οι αντιφασίστες νεολαίοι φρόντισαν να ανασυγκροτηθεί η πορεία και να επιστρέψει στον τόπο συγκέντρωσης, την πλατεία Μαντώς Μαυρογένους. Εκεί σταθήκαμε για πολύ ώρα φωνάζοντας συνθήματα απέναντι από τα ΜΑΤ που φυλούσαν το αστυνομικό τμήμα το οποίο βρίσκεται πάνω στην πλατεία.
Όπως και στη Νάξο, όπου οι καταληψίες μαθητές ανιχνεύουν τα μονοπάτια του αγώνα και ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στο μίζερο παρόν και το ζοφερό μέλλον των μνημονίων και του σκοταδισμού των φασιστών, έτσι και στην Πάρο η νεολαία απέδειξε δυναμικά ότι φασισμός είναι κομμάτι του προβλήματος και όχι η λύση. Ο πήχης του αντιφασιστικού αγώνα ανεβαίνει από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Όσο κι αν οι νεοναζί θέλουν να εκμεταλλευτούν την φτώχεια και την ανεργία για να «τσιμπήσουν» κόσμο και να σπείρουν τη μισαλλοδοξία και των κοινωνικό κανιβαλισμό, το ίδιο το κοινωνικό σώμα στο τέλος θα τους ξεβράσει.

Οι φασίστες είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, ένα εργαλείο πίεσης για την αφομοίωση της ακροδεξιάς ατζέντας από το επίσημο κράτος, ένα όπλο για την καθυπόταξη και την τρομοκράτηση του λαού. Από τους αντιμεταναστευτικούς νόμους, τα ρατσιστικά πογκρόμ, την άγρια καταστολή στις διαδηλώσεις και τις τοπικές κοινωνίες (όπως στη Χαλκιδική), από την καθιέρωση των βασανιστηρίων μέχρι τις επιστρατεύσεις και το ξύλο σε απεργούς και αγωνιστές, είναι φανερό ότι η Χρυσή Αυγή ασκεί εξουσία. Είναι φυσιολογικό λοιπόν να τους προστατεύουν οι δυνάμεις καταστολής (εξάλλου είναι και ψηφοφόροι και μέλη τους) και να επιχειρούν από κοινού όπως έκαναν χτες και στην Πάρο.
Οι χοιρολαίμηδες βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι διάφοροι σκοτεινοί εγκληματικοί τύποι που τους ακολουθούν προκάλεσαν χτες την κοινωνία της Πάρου. Κουβάλησαν μαζί τους τα ΜΑΤ και όλο το ασφαλιτομάνι των Κυκλάδων για να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκρατίας και αστυνομικής κατοχής. Τα ΜΑΤ μάλιστα εφαρμόζοντας το δόγμα της μηδενικής ανοχής, πριν αρχίσει η συγκέντρωση, προσπάθησαν να συλλάβουν έναν αντιφασίστα και χτύπησαν δυο κατοίκους που επενέβησαν, ενώ η σύλληψη τελικά απετράπη χάρη και στην άμεση αντίδραση άλλων αντιφασιστών που τον απέσπασαν κυριολεκτικά από τα χέρια τους. Γενικά, επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα βίας πρωτόγνωρο στους κατοίκους των νησιών. Πήραν όμως την απάντηση που τους άξιζε.
Η αντιφασιστική κινητοποίηση της Πάρου άφησε μια παρακαταθήκη που θα ακολουθεί τους φασίστες όπου κι αν μαζεύονται.


  •  ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  • ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
Υ.Γ. Σύντροφοι/ισσες από την Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου συμμετείχαν στην αντιφασιστική διαδήλωση για να στηρίξουν έμπρακτα τους αγωνιστές της Πάρου μετά από απόφαση του Αντιφασιστικού Δικτύου Νάξου να έχουμε παρουσία στις κινητοποιήσεις ενάντια στον περιοδεύοντα θίασο των χρυσαυγιτών βουλευτών στα κυκλαδονήσια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου